Malmöimam: ”Sverige är vårt, vare sig de vill det eller ej”
Foto: Youtube

Den radikale Malmöimamen Basem Mahmoud är en av dem som i sina predikningar går till attack mot svenska myndigheter och i synnerhet socialtjänsten. Han anklagar Sverige för att ta muslimers barn.
– ​​De har börjat ta barnen från mammornas magar. De stjäl barnen i samma stund som de föds, hävdar han.

Under söndagen hålls en demonstration i Göteborg i protest mot LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Anledningen är att många muslimer känner sig illa behandlade av svenska myndigheter sedan deras barn omhändertagits med stöd av den lagen.

LÄS ÄVEN: Här samlas kriminella klanen utanför slottet

”De har börjat ta barnen från mammornas magar”

Ett flertal muslimska företrädare stöder och eldar på demonstranterna. En av dem är den radikale Malmöimamen Basem Mahmoud. I en arabisk predikan för några dagar sedan riktar han en lång rad grova anklagelser mot den svenska staten:

​​– De har börjat ta barnen från mammornas magar. De stjäl barnen i samma stund som de föds. De svenska skolorna och socialtjänsten är de mest korrupta av alla institutioner i Sverige. De är Sveriges smutsigaste skamfläck. De manipulerar muslimernas barn. Men muslimerna och muslimernas barn är här för att stanna. Och Sverige är vårt. Det är vårt, vare sig de vill det eller ej. Om tio-femton år, så är det vårt, hävdar han.

Basem Mahmoud har varit en välkänd profil i Malmöstadsdelen Rosengård i många års tid. I samband med kravallerna i Rosengård 2008, som utlöstes av att en källarmoské vräkts från sina lokaler, presenterades han i media som ”talesman” för de arga muslimerna. Formellt genomfördes vräkningen eftersom lokalerna användes till annat ändamål än vad som avtalats i hyreskontraktet. Oroligheterna 2008 spred sig även till muslimer i Stockholms förorter.

Försvarade mord på lärare

Basem Mahmoud har gjort fler kontroversiella uttalanden. Bland annat har han försvarat det brutala mordet på den franske läraren Samuel Paty 2020.

– En person som älskar sin religion blir arg och slaktar läraren med en kniv vid rännstenen, eftersom läraren är oren och rännstenen är den enda plats han förtjänar. Det är en enkel ekvation. En från deras sida syndade genom att förolämpa profeten, och en från vår sida syndade och dödade läraren som förolämpade profeten, uppges Mahmoud ha sagt.

Mahmoud har även uttryckt sig grovt antisemitiskt, och kallat judar för ”grisars och apors avkomma”. Han har polisanmälts för hets mot folkgrupp, men än så länge sluppit åtal.

LÄS ÄVEN: Rosengårdsimam om brobyggande imamer: ”Ljuger för att behaga otrogna och tjäna pengar”

Från Jordanien

Mahmoud kommer ursprungligen från Jordaniens huvudstad Amman. Han invandrade till Sverige 1989 i samband med att han gifte sig med en svensk kvinna som konverterat till islam. Sedan 1993 är han svensk medborgare.

Tillsammans med den svenska kvinnan har Mahmoud sju barn, men paret är numera skilda. Enligt kvinnan blev Mahmoud med tiden ”alltmer religiös och kontrollerande”. Hon har flera gånger begärt kontaktförbud mot sin tidigare man, men fått avslag av domstolen.

2016 gifte Basem Mahmoud om sig med en 32 år yngre kvinna. Paret skilde sig efter drygt två år.

Fick döttrar omhändertagna

Enligt Expressen, som översatt Basem Mahmouds arabiska predikningar, ”verkar han argare än tidigare” i sin senaste predikan på Youtube. Det kan finnas en förklaring till det.

I december omhändertogs nämligen Mahmouds 17-åriga dotter av de sociala myndigheterna. Anledningen var att flickan själv berättat om att hon ”blir psykiskt och fysiskt misshandlad i hemmet sedan lång tid tillbaka”. Enligt domstolshandlingar som Samnytt tagit del av har flickan levt i en starkt hederskontrollerad miljö.

Faksimil

Basem Mahmoud har en äldre dotter som även hon utsatts för hedersvåld i hemmet. Den kvinnan bor numera på skyddat boende.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!