T.h. Genrebild. T.v. Malmös polismästare Stefan Sintéus. Faksmil Facebook

Malmöpolisen bjöd grovt kriminella på pizza: ”Det satte sig verkligen”

23.1K Shares

På tisdagskvällen bjöd Malmöpolisen och åklagare in till en informationskväll med gratispizzor för grovt kriminella individer som bedöms vara drivande bakom våldet i staden. Trots flera möten sedan förra året fortsätter våldsutvecklingen i staden.

För att vända den våldsamma utvecklingen med skjutningar och explosioner mellan kriminella i Malmö har polisen lånat in en ny arbetsmetod från USA som går under projektnamnet ”Sluta skjut!”. Tidigare i höst uppmärksammade Samhällsnytt hur metodens upphovsman även slog fast att ett steg i arbetet är att polisen ska be kriminella om ursäkt som en grund för att bygga upp deras förtroende för rättsväsendet.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisens nya arbetsmetod: ska be kriminella om ursäkt

Nu har Malmöpolisens tredje möte med grovt kriminella ägt rum. Det var vid klockan 17 på tisdagen som ett möte hölls i Malmö stadion med åtta av tolv inbjudna personer som polisen klassar som drivande bakom brottsligheten, rapporterar Expressen.

Polis och åklagare hade anordnat med skattefinansierad pizza till brottslingarna för att vinna deras uppmärksamhet och bygga kompisliknande relationer. Det framgår även av Expressens artikel att myndigheter som talar inför de kriminella ska hålla sig strikt mellan fem och sex minuter långa anföranden.

Åklagare försökte skrämma gängkriminella

En av de som informerade under tisdagskvällen var chefsåklagare Ola Sjöstrand. Han försökte få gängledarna att förstå konsekvenser:

– Jag berättar bland annat att också deras syskon och föräldrar kan bli misstänka för brott. Vi kan ta pengar, ägodelar och de riskerar långa fängelsestraff, säger Sjöstrand till Expressen.

Polisen om pizzamötet: ”Vi såg på dem allihop att det gick in”

På onsdagen kommenterade Malmös polismästare Stefan Sentéus pizzamötet som en stor framgång eftersom de grovt kriminella individerna tydligen ska ha tagit åt sig av det som sades.

– Jag skulle vilja påstå att detta var ett call-in där vi såg på dem allihop att det gick in, det satte sig verkligen, säger Sintéus.

Skjutningar och bombdåd fortsätter

Men trots att gårdagskvällen ”Sluta skjut”-möte var det tredje tillfället sedan förra året som myndigheter i Malmö stad har samlat in kriminella för att kommunicera fortsätter den våldsamma utvecklingen i staden med både skjutningar och explosioner.

Polisen bjöd på lek i hoppborg

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur polisen i Nyköping också arbetar med att upprätta mer kompisliknande relationer genom så kallad saft- och bulletaktik.

Ett exempel ägde rum i den invandrardominerande stadsdelen Brandkärr där polisen bland annat anordnade ett jippo med en hoppborg. Men istället möts de nu av både bilbränder och stenkastning.

LÄS ÄVEN: Polisen bjöd ’utsatt område’ på jippo med hoppborg – möts av stenkastning och bilbränder

23.1K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.