Vid 19-tiden på fredagskvällen sköts en kvinna och hennes barn ned i Eskilstuna. Ett par timmar senare sköts en ordningsvakt ned i Stockholmsförorten Bandhagen.

Skjutningen i Eskilstuna begicks när mamman och barnet, en femårig pojke, befann sig på en lekplats i området Årby. Det är oklart om de var tilltänkta mål för skytten eller träffades av förlupna kulor i samband med en kriminell uppgörelse i närheten.

Vittnen uppger att de hört uppemot 15 skott avlossas i två omgångar. Det finns inga uppgifter om att någon annan person ska ha anträffats skottskadad.

Både kvinnan och barnet fördes till sjukhus med skottskador. Dessa uppges vara allvarliga men inte livshotande. Ingen gärningsperson har gripits.

– Den eller de som gjort det här har visat en total likgiltighet för andras liv, säger polisens presstalesperson Johnny Gustafsson i en kommentar till statstelevisionen.

Polisen i Eskilstuna uppger också att man just nu upplever en hög nivå av våld från kriminella grupperingar i staden och i synnerhet i invandrartäta stadsdelen Årby. Så sent som i söndags sköts det i området.

– Det har varit blodigt minst sagt, konstaterar Johnny Gustafsson.

Händelsen kommenteras i sociala medier av bland annat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

***

Vid 21-tiden på fredagskvällen sköts en ordningsvakt i Bandhagens centrum, nära tunnelbanan. Flera väktare från bolaget Avarn Security besköts av kriminella men bara en av dem träffades av kulor.

Den skjutne ordningsvakten fördes med allvarliga men inte livshotande skottskador i överkroppen till sjukhus med ambulans. Även väktarnas fordon besköts och träffades av kulor.

Ett stort polispådrag med hundpatruller, helikopter och insatsstyrka sattes in i jakt på förövarna. Tre personer greps och är nu misstänkta för mordförsök. Polisen vill inte lämna några uppgifter om de gripna till media.

Tunnelbanetrafiken stoppades under en tid men släpptes senare på igen. Polisen vill inte kommentera varför den åtgärden vidtogs.