Då Malin Birgerssons 14-åriga dotter kom hem från skolan och berättade att hon bland annat blivit kallad ”jävla horunge” flera gånger fick hon nog.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg beskriver Malin Birgersson sin frustration över situationen i dotterns skola, Lagaholmsskolan i Laholm.

Den här älskade lilla tjejen alltså. Min bästa vän i livet. Jag har burit henne inom mig, fött henne och älskat henne innerligt i 14 år. Hon är den mest varma, roliga och omtänksamma människa jag känner.

Ändå…måste jag skicka iväg henne till en skola där hon och klasskompisar blir kallade ”Jävla horunge! Fitta! Neger!” var och varannan dag. ”Det var bara på skoj” försvaras det med. VAR I HELVETE ÄR DETTA SKOJ?!

Ilskan resulterade även i en debattartikel.

Stor respons

Det ska inte handla om mobbning utan vara en del av jargongen.

– Sedan jag la ut mitt inlägg har jag fått mejl från föräldrar i hela Sverige att det är ett ohållbart och stort problem som inte bara gäller högstadieskolan där min dotter går, säger hon till Hallandsposten.

På kommunen bekräftar ungdomssamordnare Sofia Larsson att skolmiljön är ett problem och att många elever enligt den senaste undersökningen 2018 känner sig otrygga.

– Hade man pratat på samma sätt i kommunhuset hade vi stängt och gått hem. Det är inte ett okej arbetsklimat, varken för barn eller vuxna, säger Sofia Larsson.

Tappat kontrollen

Malin Birgersson påpekar att problemet inte bara gäller Laholm utan skolor i hela landet.

– Våra barn blir kallade vidriga saker, men tyvärr har de nästan vant sig vid det. Det är ett så vidrigt klimat i skolorna. Det känns som att lärarna har tappat kontrollen, säger hon till Kvällsposten.

Hon menar att det framför allt är skolledningen och politikerna som måste sluta blunda för hur det ser ut i verkligheten och börja agera. Hon vill se att mer resurser sätts in liksom fler kvalificerade lärare.