Sent på måndagskvällen skedde en skottlossning i Eskilstuna där en man i 25-årsåldern skadades. Under natten avled han av sina skador. Samtidigt visar siffror att ytterst få av skjutningarna i kommunen klaras upp.

Kl 22.06 larmades polis till Fröslunda i Eskilstuna efter att vittnen hört smällar i området. En man anträffas med allvarliga skador som tyder på att han har blivit beskjuten. Rubriceringen är initialt försök till mord och grovt vapenbrott.

LÄS ÄVEN: Män med utländsk bakgrund grovt överrepresenterade i skjutningar

En omfattande polisinsats arbetade bland annat med vittnesförhör och teknisk undersökning av brottsplatsen.

– Mannen är sedan tidigare känd av polisen, säger Erik Creutz, vakthavande befäl på polisregion Öst, till statstelevisionen.

Strax efter halv två under natten meddelar polisen att mannen är avliden och att anhöriga har underrättats. Brottsrubriceringen ändras därmed till mord. Samtidigt har en man i samma ålder som offret gripits och anhållits.

Våg av skjutningar

Eskilstuna har drabbats av flera skjutningar den senaste tiden. Ifall nattens mord har någon koppling till dessa kan polisen inte säga något om än.

– Vi kan inte fastställa något sådant samband än, det är för tidigt att säga, det blir i så fall rena spekulationer. Men vi har våra teorier, säger Erik Creutz.

– Vi anser att vi har en god bild av den rådande konfliktsituationen i Eskilstuna, och vi utesluter inget samband.

Fyra av 32 skjutningar uppklarade

I en granskning av skjutningarna i Eskilstuna under fjolåret konstateras att polisen endast klarat upp fyra av totalt 32 stycken. Enligt polisen beror detta på att fallen är svårutredda och att det finns en utbredd tystnadskultur bland såväl vittnen som inblandade.

– Vi vet vem det är i de flesta fall, men det går inte alltid att bevisa, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen hos Sörmlandspolisen.

Även när man tittar längre bakåt i Eskilstuna ser det lika illa ut – av totalt 34 fall mellan 2018 och 2021 är bara sju fall redovisade för åklagare.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Skjuter med automatvapen i flerfamiljshus