På fredagen genomförde Sverige utvisningen av en man i 45-årsåldern som haft samröre med den terrorklassade gruppen PKK till Turkiet. Mannen anlände till Sverige 2015.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har tidigare ställt krav på att Sverige ska utlämna kurder som befinner sig i Sverige, och som anses vara ett hot mot Turkiets säkerhet, till Turkiet. Detta för att kunna gå med på att säga ja till ett svenskt Nato-medlemskap. Och kraven kvarstår.

Nu har en man i 45-årsåldern som tidigare dömts till ett drygt sexårigt fängelsestraff i Turkiet för samröre med kurdiska PKK flugits till Turkiet. Mannen anlände till Sverige 2015 och sökte asyl – men hans senaste asylansökan fick avslag.

Enligt Turkiets statsmedia Anatolia ska han ha gripits av svensk polis och därefter satts på ett plan till Istanbul. Mannens tidigare offentliga försvarare Abdullah Deveci berättar för SvD att utvisningen skedde under fredagen.

Regeringen var inte delaktiga

– Regeringen har ingen roll i den process som omfattar prövningar av asylansökningar. Det innebär att regeringen eller ett enskilt statsråd inte får ingripa eller påverka ansvariga myndigheter eller domstolar i deras handläggning av enskilda ärenden, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till SVT.

Den turkiska tv-kanalen NTV rapporterar att mannen greps direkt av turkisk polis efter ankomsten med flygplanet. Han fanns emellertid inte med på kravlistan över de 33 personer som enligt Turkiet är terrormisstänkta, som landet tidigare har skickat till Sverige i hopp om att få personerna utlämnade.

LÄS ÄVEN: PKK-terrorister utlämnas – Erdogans krav för svenskt Nato-medlemskap » Samnytt