Konceptet ”Drag queen story hour”, i Sverige numera kallat ”Drag story hour”, presenteras som ett ”familjevänligt evenemang för att främja läsning, tolerans och inkludering”. Vad det handlar om är vuxna män i kvinnokläder som på bibliotek runt om i landet dansar, leker och utforskar sexuella teman tillsammans med barn.

Statsradion rapporterar att biblioteket i Olofström under förra helgen tvingades ställa in ”sagostunden” med transvestiterna Lady Busty (Bystiga damen) och Miss Shameless (Fröken Skamlös), på grund av icke definierat ”hat och hot” i sociala medier. Malmö stadsbibliotek har nu kallat in väktare för att säkerställa att ingen stör helgens evenemang, som riktar sig till barn i åldrarna två till sju år och tar plats i bibliotekets ”sagogrotta”.

Enligt Malmö stadsbiblioteks sektionschef, Sara Evers Espensen, har de utklädda männen bjudits in till biblioteket tre-fyra gånger per termin i flera år. Hon säger att det är ett uppskattat evenemang och att det inte finns någon hotbild mot biblioteket. Trots detta vidtar alltså biblioteket skärpta säkerhetsåtgärder.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan anordnade ’Transblessing’-konferens

”Vill bryta upp kärnfamiljen”

– Det som hänt i Olofström är fruktansvärt. Jag har pratat med sagoläsarna i dag och de vill köra på, och det vill vi också naturligtvis. Att vi fortsätter känns ännu viktigare nu, att vi visar att biblioteket är en demokratisk och öppen plats för alla i Malmö, säger Sara Evers Espsensen till Magain K.

”Drag queen story hour” startade 2015 i USA och har sedan dess spridit sig i västvärlden. Rörelsen har publicerat manifestet “Drag Pedagogy: The Playful Practice of Queer Imagination in Early Childhood” (fritt översatt: ”Dragpedagogik: Lekfull utövning av queer-fantasi i tidig barndom”), där det framgår att ”sagostunderna” är ett intellektuellt och politiskt projekt med syfte att underminera traditionella föreställningar om sexualitet, ersätta den biologiska familjen med den ideologiska familjen och väcka gränsöverskridande sexuella begär hos små barn, uppger City Journal.