CSN

Genrebilder. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Man lurade till sig bidrag på 140 000 – försvarade sig med lässvårigheter

Publicerad 12/26/2019
Annons

En man i 30-årsåldern har dömts för att ha lurat till sig drygt 140 000 kronor i bidrag. När mannen försvarar sig i tingsrätten hävdar han sig sakna läskunnighet.

I förra veckan meddelade Norrtälje tingsrätt domen mot mannen som för fyra år sedan ansökte om bidrag hos Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att studera i England, rapporterar Norrtelje Tidning.

LÄS ÄVEN: Hovrätten friar 43-årig invandrare för grovt bidragsbrott – eftersom han påstås inte förstå svenska

CSN beviljade lånet och betalade ut 140 000 kronor till mannens bankkonto men han reste aldrig till England för att studera. I samband med att polisen inledde en utredning uppgav mannen att han inte har haft kännedom om någon insättning från CSN och vidare att han aldrig har ansökt om ekonomiskt stöd från dem.

Försvarar sig med läs- och skrivsvårigheter

Mannen försvarade sig även med att han saknar gymnasiebehörighet och han vid tidpunkten för utbetalning hade tappat bort sitt bankkort. Den berättelsen ändrades sedan till att någon annan person hade använt hans bankidentifikation för att ansöka om lånet och sedan ta ut pengarna med hans bankkort.

På frågor varför mannen inte kommunicerade via e-post skyllde han på läs- och skrivsvårigheter. Tingsrätten ansåg inte att mannens berättelse höll och dömde honom till villkorlig dom för uppsåtligt bidragsbrott.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: CSN har efterskänkt nästan en halv miljard kronor till nyanlända sedan 2005

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons