En äldre man nekades antibiotika inför en operation i vilken ett ben skulle amputeras. Kort efter operationen drabbades mannen av blodförgiftning och hans liv gick inte att rädda.

Mannen som var i 70-årsåldern och bosatt i Halmstad besökte Hallands sjukhus år 2019 där en läkare bedömde att han inte var i behov av en dos antibiotika eftersom han ska ha haft antibiotika ett par veckor innan operationen, rapporterar Hallandsposten (2021-05-01)

LÄS ÄVEN: Patient skulle flyttas mellan avdelningar – avled under transport

Två dagar efter operationen där hans ben amputerades ovanför knät konstaterades det att mannen hade drabbats av en infektion. Han tvingades därför genomgå ytterligare en operation där man amputerade mer av benet.

Mannens hälsotillstånd försämrades och det konstaterades att han hade drabbats av blodförgiftning. Läkaren skickade mannen vidare till avdelningen för palliativ vård där han sedan avled fem dagar efter den första operationen.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av en anhörig som hävdar att den andra operationen hade kunnat undvikas om mannen hade erhållit antibiotika i samband med den första operationen.

Läkaren får enbart kritik

Enligt IVO har läkaren brustit i sin yrkesutövning när han nekade patienten antibiotika i förebyggande syfte. Vidare framgår det att antibiotikaprofylax skulle ha ordinerats enligt Region Hallands riktlinjer.

Läkaren försvarar sitt agerande med att patienten inte behövde ytterligare en dos antibiotika och att man under operationen inte ska ha påträffat något tecken på infektion.

LÄS ÄVEN: Christer tvingades amputera fingrar och ben efter vårdmiss men nekas ersättning