aldre-i-sangen-984734
Inrikes

Man påträffades död i lägenhet efter tre år: ”Det får en att fundera”

Publicerad 11/19/2019
Annons

Efter att en granne larmat hyresvärden om att mannen inte synts till på länge kontaktades polisen. I lägenheten vid Skanstull på Södermalm påträffades mannen död och med hjälp av datumen på posten som ansamlats kunde man avgöra att han avled för mer än tre år sen.

Enigt Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm, hjälpte även maten i kylskåpet och mannens fickkalender till att avgöra hur länge han legat död.

– Personen har förmodligen dött hastigt. Radion stod fortfarande på. Den har stått på i tre år, säger Viktor Adolphson till SVT Nyheter.

Enligt polisen tillhör det ovanligheterna att avlidna påträffas först efter så lång tid.

– Men det händer. Oftast hittas den avlidne tidigare när personen inte dyker upp upp på möten eller saknas av anhöriga, säger Viktor Adolphson.

Enligt polisen ska mannen ha haft en sjukdomsbild och man har nu inlett en dödsfallsutredning utan någon misstanke om brott.

Inga anhöriga

– Jag blir så ledsen när jag tänker på att jag har gått förbi lägenheten när han har legat död där, säger en av grannarna som larmade om att mannen inte setts till på länge till Dagens Nyheter.

– Jag tror det var två och ett halvt år eller tre år sedan jag såg honom sist. Inte trodde jag att han låg död i sin lägenhet, vi kände inte någon lukt. Jag trodde att han var bortrest eller inlagd på sjukhus, säger en granne.

Enligt Skatteverkets register har mannen inga registrerade anhöriga i Sverige.

– Det får en att fundera lite på kontrollsystemen i samhället, när någon kan vara försvunnen så pass länge från övriga i trapphuset. Det är inte deras skuld, men det är ett litet kvitto på vilken värld vi lever i. Det är tragiskt, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, till Mitt i Södermalm.

18 månader

I juli 2013 påträffades en avliden man i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Man bedömde att han legat där i 18 månader. Räkningarna betalades via autogiro och det var först då kronofogden skulle vräka honom det uppdagades att han gått bort.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons