På lördagskvällen sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på öppen gata i Råcksta i västra Stockholm. Trots en omfattande polisinsats har ingen gripits för dådet. Sverige går trots utlovat kriminalpolitiskt ”paradigmskifte” mot ett nytt rekordår i antal dödsskjutningar.

Det var strax efter klockan 21 på lördagen som polis och ambulans larmades till Vällingby på grund av skottlossning i området Råcksta. På platsen anträffades en skottskadad man i 40-årsåldern som senare avled av de skador han åsamkats.

Polisen inledde en intensiv jakt på förövarna som så här långt emellertid varit resultatlös. Man har i nuläget ingen gripen eller misstänkt för dådet.

Mordet är den senaste i raden i en våg av gängrelaterade dödsskjutningar på kort tid i Stockholm-Uppsalaregionen. Mellan den 7 och den 16 september har sju personer skjutits till döds inom ramen för den invandringsrelaterade gängbrottsligheten. Flera relaterade bombdåd har också utförts.

Faksimil SVT

Om trenden håller i sig går 2023 mot att bli ett nytt rekordår med minst ett 50-tal dödsskjutningar, endast slaget av 2022 då siffran för antal döda i det väpnade gängvåldet var 62. Åren 2018-2021 pendlade dödssiffran mellan 43 och 47.

”Kurdiske räven” nyckelfigur

Polisen arbetar utifrån teorin att flera av den senaste tidens dödsskjutningar är beställningsmord och vedergällningar för sådana som kan kopplas till den ökände gängledaren Rawa ”Kurdiske räven” Majid som idag befinner sig i exil i Turkiet där han i skydd av landets myndigheter håller sig undan den svenska rättvisan.

Regeringen har utövat vissa påtryckningar för att få Majid utlämnad till Sverige eller åtminstone ställd inför rätta i Turkiet men hittills utan framgång. Detta bland annat därför att kraven behöver framställas med diplomatisk fingertoppskänsla för att inte ytterligare äventyra den turkiska namnunderskrift som krävs för att Sverige ska godkännas som medlem i Nato.

Senaste veckornas gängkrig i sammandrag

• Den 7 september skjuts en kvinna ihjäl i invandrardominerade och brottstyngda Gränby i Uppsala. Hon är mamma till en gängkriminell person med kopplingar till Rawa Majid.

• Den 8 september exploderar en bomb intill en villa i invandrardominerade och brottstyngda området Gottsunda i Uppsala. Ingen person skadas eller dödas som tur är då bostaden råkar vara tom när bomben briserar.

• Den 9 september utbryter skottlossning i invandrartäta och brottstyngda Stenhagen i Uppsala. Skotten är riktade mot en fastighet där förövarna tror att en nära anhörig till Rawa Majid bor och enligt uppgift ett hämndförsök för mordet på kvinnan i Gränby två dagar tidigare.

Enligt polisen har skyttarna tagit fel på hus. Den förmodade måltavlan bor i ett hus strax intill. Senare på kvällen skjuts en man ned i Årby i Eskilstuna. Han skadas allvarligt men överlever.

• Den 11 september påträffas en 13-årig gängkriminell yngling död i ett skogsområde i Handen i södra Storstockholm. Han har skjutits till döds i vad som tros vara en gangsteravrättning.

Mordet kopplas till Rawa Majid i likhet med de två gangsteravrättningarna på två gängkriminella 14-åringar med invandrarbakgrund kort tidigare där motivet tros vara straff för att de underlåtit att utföra brott som de beordrats till och fått betalt för.

• Den 12 september skjuts en man i 25-årsåldern ned i ett trapphus i Sala backe i Uppsala. Han lever när han påträffas men avlider kort därefter av de skador han åsamkats.

Fallet är ytterligare ett där gärningsmännen tros ha tagit fel på person. Den polisen förmodar var den egentliga måltavlan är en annan gängkriminell man i samma fastighet, en anhörig till Rawa Majid som sedan en tid tillbaka lever med ett dödskontrakt på sitt huvud.

Samma dag skjuts det vid ytterligare två tillfällen – i Sollentuna i norra Storstockholm skjuts en man ihjäl och i Malmö utbryter skottlossning men utan att någon skadas.

• Den 13 september skjuts det i både Uppsala och Stockholm. I Uppsala griper och anhåller polisen en pistolbeväpnad minderårig för inblandning i händelserna som kopplas ihop med de tidigare gängskjutningarna i staden i närtid. Senare på kvällen skjuts en 19-åring ihjäl i centrala Stockholm.

• Den 14 september skjuts det mot en lägenhetsdörr i det invandrardominerade och brottstyngda området Hageby i Norrköping. På adressen är en man med svenskt medborgarskap skriven som för närvarande sitter häktad i Turkiet.

På kvällen samma dag skjuts en 17-årig yngling ihjäl i södra Stockholmsförorten Västertorp. Han lever när han anträffas men avlider senare av de skador han åsamkats.

• Den 15 september skjuter någon eller några mot ett fönster i området Eneby i Norrköping som i likhet med de flesta städer idag har ett antal invandrardominerade och brottstyngda områden som klassas som ”utsatta”. Trots att flera skott går in i bostaden skadas turligt ingen person av kulorna. Den sannolika måltavlan är anhöriga till en av flera gripna för en tidigare eldstrid i Turkiet.

Sent samma kväll detonerar en bomb i porten till ett flerbostadshus i Upplands-Bro norr om Stockholm. De boende i huset har änglavakt och ingen skadas vid sprängdådet. Den utpekade måltavlan är en gängkriminell person som är skriven på adressen och står på ett rivaliserande gängs dödslista. Rawa Majid tros ha beordrat dådet.

• Den 16 september skjuts en man ihjäl i Råcksta/Vällingby i västra Stockholm. Området är tillsammans med närliggande Hässelby sedan länge djupt plågat av invandringsrelaterad gängkriminalitet.