Mathias Larsson Åklagare Hets mot Folkgrupp HMF

T.v. Polisanmält Facebookinlägg. T.h. Medieåklagare Mathias Larsson.

Inrikes

Man som kallade missnöjda migranter för ”kackerlackor” frias även i hovrätten

Publicerad 1/23/2019
Annons

I höstas friade tingsrätten i Lund en 50-årig man från misstanke om hets mot folkgrupp efter polisanmälan från Näthatsgranskaren. Anledningen till åtalet var att mannen i anslutning till en tidningsartikel om klagande migranter skrivit ”Bortskämda jävla kackerlackor”. Åklagaren valde att överklaga domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge som dock också friar mannen.

Den 27 oktober 2017 publicerades en artikel från Hallands Nyheter (2017-10-26) i en Facebookgrupp. Tidningsartikeln uppmärksammade hur migranter upplevde ett påtagligt missnöje med och beklagade sig över för små rum på asylboendet.

Kommenterade inlägget
En 50-årig man i Lund reagerade starkt på artikeln och Facebookinlägget där den återgavs och gjorde jämförelser med den situation som råder för många bostadslösa svenskar, studenter och ungdomar som på grund av bostadsbrist tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna. I de två kommentarerna använde mannen kraftuttrycken ”otacksamma skithögar” och ”bortskämda jävla kackerlackor”.

Kommentarerna polisanmäldes av skattefinansierade Näthatsgranskaren, ett aktivistinitiativ som drivs av 43-årige Tomas Åberg. Han har av Aftonbladet beskrivits som ”nättrollens värsta mardröm” efter att ha massanmält omkring 750 personer som skrivit invandringskritiskt på nätet till polisen.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat att Åberg gjort sig skyldig till omfattande djurplågeri. Han diskvalificerades i samband med de avslöjandena från att kandidera till utmärkelsen ”Svenska hjältar”.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren lät sina djur svälta ihjäl – hyllas nu som antirasistisk hjälte av Agria Djurförsäkring

LÄS ÄVEN: Skrev att svenskar inte gruppvåldtar – dömdes för hets efter anmälan från ”Näthatsgranskaren”

Polisförhör
Polisen kallade 50-åringen till förhör i vilket han förklarade att han inte ansåg sig ha begått något HMF-brott. I polisförhöret medgav 50-åringen att han skrivit känslosamt eftersom han själv inte lyckas ordna en lägenhet och därför inte kan förstå hur man kan vara så otacksam.

Medieåklagare
Kammaråklagare Mathias Larsson med specialkunskaper i hatbrott på nätet var förundersökningsledare i utredningen. Enligt Larsson var Facebook-kommentarerna ett HMF-brott och han beslöt därför driva ärendet till åtal.

Tingsrätten
I tingsrätten friades 50-åringen eftersom man ansåg att det inte funnits något reellt hot. Tingsrättens beslut accepterades dock inte av kammaråklagare Larsson som överklagade till hovrätten.

LÄS ÄVEN: Hovrätt ändrar friande HMF-dom – dömer kvinna till tre månaders fängelse för hets mot muslimer

Hovrätten
I överklagan skriver Larsson att 50-åringen genom sin kommentar hotat och uttryckt missaktning mot gruppen nyanlända. Hovrätten kom i likhet med tingsrätten fram till att Facebookinlägget inte innehåller hot eller missaktning mot någon specifik folkgrupp eller grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Kommentarerna har endast gällt de personer som klagat på sitt boende.

LÄS ÄVEN: Åtalade 82-årig kvinna för hets mot folkgrupp – Åklagaren: ”Jävla SD och alla kretiner som röstar på ett rasistiskt parti”

”Mannen har uttryckt sig fult och olämpligt men hans meddelande har inte riktat sig mot en folkgrupp eller annan sådan grupp på det sätt som förutsätts för straffansvar. Tingsrättens frikännande dom ska därför fastställas”.

Näthatgranskaren, Mathias Larsson och Juridikfronten
I juli uppmärksammade Fria Tider hur en 64-årig man i Skåne dömts för hets mot folkgrupp efter att han publicerat en satirbild med tillhörande kommentar på Facebook.

Enligt 64-åringen är muslimer ”en pedofilsekt som måste stoppas och som inte bör få tillgång till Europa”. Bilden nedan är en kopia från Näthatgranskarens anmälan.

I samband med förundersökningen mot 64-åringen ska åklagaren enligt Fria Tider ha konsulterat med Robin Enander, kontaktperson vid Juridikfronten, en juridisk aktivistorganisation på vänsterkanten. Nätverket menar själva att de utbildar och vägleder rättsväsendet kring vad som är hets mot folkgrupp på nätet.

Tillsammans med en annan aktivistorganisation långt ut till vänster, Expo, har Juridikfronten nyligen mottagit statligt bidrag så att man kan fortsätta sitt enligt egen utsago utbildningsarbete för att göra det enklare att väcka åtal mot personer som uttrycker invandringskritik.

LÄS ÄVEN: Expo ska utbilda rättsväsendet om ”högerextremism på nätet”

Även i ärendet mot 64-åringen fungerade Mathias Larsson som åklagare. Det var här inte bara texten som ansågs olaglig utan även bilden.

Enligt Larsson innebar inlägget att 64-åringen ”hotat eller uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med syftning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse”.

Tingsrätten instämde i att inlägget uttryckte en klar missaktning mot personer med muslimsk trosbekännelse. Brottet ansågs inte ringa och mannen dömdes till villkorlig dom för hets mot folkgrupp.

LÄS ÄVEN: Åtalade Sverigedemokrat för hets mot folkgrupp – är jävig

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons