Bland de drygt 6 000 personer som kandiderar till Sveriges riksdag i valet i september är nästan 100 dömda för brott. Det visar en genomgång som DN har gjort.

I majoriteten av fallen rör det sig om mindre trafikförseelser och några fall av ringa narkotikabrott samt våldsamt motstånd. Elva kandidater är emellertid dömda för våldsbrott varav sex är medlemmar i något av de åtta riksdagspartiernas. Ingen av dessa står dock på valbar plats och skulle bara kunna komma in med tillräckliga många personkryss.

LÄS ÄVEN: S-politiker sköt ihjäl hustrun – döms till livstids fängelse och utvisning

Partierna med riksdagskandidater som har flest misshandelsdomar är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Åtminstone två personer på respektive partis lista är dömda för misshandel.

”Principen är att om ett brott ligger tillbaka i tiden och straffet är avtjänat måste det finnas en väg tillbaka till samhällsgemenskapen.”, skriver Sabina Bernhardsson, Kristdemokraternas presschef, i ett mejl till DN.

Hos Vänsterpartiet uppger presstalesperson Örjan Rodhe att det är distrikten som avgör om en kandidat är lämpligt eller inte.

M och SD

Hos Moderaterna är en kandidat dömd för misshandel, lika så inom Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrat dömd för sexbrott mot asylsökare – Sveriges Radio utelämnar partitillhörighet

– Det finns brott som vi efter individuell bedömning har släppt igenom. Det kan vara till exempel när någon dömts för bokföringsbrott för att de inte har lämnat in sina deklarations- och skattehandlingar i tid eller där vi ser att brottet inom snar framtid blir preskriberat, säger SD:s pressekreterare Christian Krappedal.