kraftledning-elpris-plånbok

Dmitry Makeev, CC BY-SA 4.0 / Pixabay

Ekonomi

Många hushåll får elen avstängd när räkningarna skenar

Publicerad 9/27/2022
Annons

I Halmstad har flera hushåll fått elen nedkopplad efter att inte ha kunnat betalat elräkningen och nu stiger oron för att alltfler ska hamna i knipa.

Hittills har 28 kunder blivit av med elen. Samtidigt hör många av sig till Halmstads Energi och Miljö, kommunens energi- och avfallsbolag, och är upprörda över det som sker.

– Vi har en telefon som ringer från att vi öppnar tills att vi stänger, säger Håkan Kånge, vd på Halmstads Energi och Miljö, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Energibolag kan halvera elpriserna – med olja

På grund av situationen har Halmstads kommun sjösatt ett projekt för att minska elförbrukningen, mildra de socioekonomiska effekterna och förbereda för ett strömlöst scenario i de egna verksamheterna. Arbetsgrupper har satts samman där man ska diskutera förslag på hur man kan minska elförbrukningen på kort sikt.

Halverad julbelysning

– Vi kommer dra ner på gatubelysningen i centrala Halmstad. Den sätts på trettio minuter senare på kvällen och stängs av trettio minuter tidigare på morgonen, säger Marie Leandersson, chef på teknik- och fastighetsförvaltningen på Halmstads kommun.

LÄS ÄVEN: Elpriset sänker Sveriges största tomatproducent

Man diskuterar även möjligheten att stänga av vissa isbanor och konstgräsplaner, dra ned på belysningen i ishallar samt stänga bastur och äventyrsbadet på Halmstad arena. Ytterligare en åtgärd kan bli att ta bort hälften av julbelysningen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons