Inom äldreomsorgen finns en enormt behov av ny personal men alltför många har en för dålig svenska för att kunna anställas. Det larmar verksamhetschefer inom äldreomsorgen i Linköping nu om. Ett annat problem är att många sökande egentligen inte tycks vilja arbeta där.

Enligt personal och chefer inom äldreomsorgen i Linköping är vissa med en examen från en gymnasie- eller vuxenutbildning inom vård, exempelvis vårdbiträde eller undersköterska, ändå inte anställningsbara. Skälet är att de inte kan tala eller skriva tillräckligt bra svenska.

– Jag tycker det är bra att man börjar lyfta det här. Alla måste våga säga: ”Nej, du är inte anställningsbar”, säger Mari Edeson som är verksamhetschef för Ullstämma vårdboende i Linköping till SVT Nyheter.

Faksimil SVT

Hon vittnar om att cv:t i många fall kan se bra ut men då man går djupare framkommer bristfälliga svenskkunskaper.

– När jag på anställningsintervjun ger dem ett formulär och ber dem svara på några frågor så kan de inte skriva, säger Mari Edeson.

Vissa försöker även att ansöka på engelska eller låter en anhörig söka jobb åt en närstående. Många tycks tro att det är lätt att få jobb inom äldreomsorgen och att kraven är låga.

Ointresserade av jobbet

Ytterligare en problematik såväl personal som chefer pekar ut är att många som söker jobb inom äldreomsorgen inte verkar vara intresserade av att verkligen jobba där, något som gör det svårt att lära ut de rätta kunskaperna.

– Ibland känns det nästan som man har blivit tvingad till vården av Arbetsförmedlingen, säger en person med insyn.