tv-spel-xbox-servitris
Inrikes

Många på a-kassa medan företagen skriker efter arbetskraft: ”Märkligt”

Publicerad 9/26/2022
Annons

I augusti gick nästan 76 000 personer på a-kassa. Samtidigt låg arbetslösheten på 6,6 procent och företagen har stora svårigheter med att hitta arbetskraft. Enligt Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita som är branschorganisation och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, är det orimligt att arbetslösa tackar nej till jobb.

För några dagar sen fanns 132 991 lediga jobb på Arbetsförmedlingens jobbsajt Platsbanken. Samtidigt råder kris i flera branscher med akut personalbrist. En av de hårdast drabbade branscherna är besöksnäringen.

Enligt Arbetsförmedlingen var 6 000 personer öppet arbetslösa i branschen under augusti och ytterligare ungefär 1 500 i program. Samma månad fick 4 222 personer a-kassa från Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

LÄS ÄVEN: Kris i flera branscher när arbetslösa avvisar serviceyrken

I Platsbanken finns närmare 10 000 lediga jobb inom hotell, restaurang och storhushåll. Att antalet lediga jobb är mer än dubbelt så många än antalet personer som uppbär a-kassa i branschen är märkligt anser Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita.

− Det här är jätteproblematiskt och väldigt märkligt. Det hämmar tillväxten i företagen när vi skulle behöva hämta hem det som vi har tappat under pandemin, säger hon till Tidningen Näringslivet.

Får hålla stängt

Under pandemin tappade besöksnäringen runt 50 000 medarbetare. När företagen nu behöver anställa igen har många tidigare medarbetare valt nya karriärvägar. Konsekvensen har för vissa företag blivit att man får hålla stängt.

Redan innan pandemin var bristen på kockar stor och nu behövs medarbetare på alla nivåer – även serveringspersonal och till och med ordningsvakter.

Ratar jobb

Enligt Anna Wallén behövs en bättre matchning mellan dem som söker jobb och de lediga jobb som finns.

− Det måste löna sig att arbeta. Skillnaden mellan att gå på a-kassa och att få lön är för liten, säger Anna Wallén.

− Företagare vittnar om att sökande inte tar jobb för att de lika gärna kan gå på a-kassa.

LÄS ÄVEN: Fyra av Sveriges tio miljoner invånare försörjer nationen

Hon menar att a-kassan är för hög.

− Ja. Det är orimligt att arbetslösa tackar nej till jobb med kollektivavtalade löner.

Är a-kassan för hög?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons