Poliskvinna
Inrikes

Mängder med JO-anmälningar efter att polis knäböjde

Publicerad 6/9/2020
Annons

Efter att en poliskvinna beslöt sig för att frångå myndighetens order att upplösa den under rådande pandemi olagliga Black Lives Matter-demonstrationen i centrala Stockholm har mängder med anmälningar inkommit mot Polismyndigheten.

Det var på onsdagen förra veckan som Lisa Simonsson, nyexaminerad från den kritiserade polisutbildningen vid vänsterprofilerade Södertörns högskola, befann sig uniformerad i tjänst utkommenderad tillsammans med kollegor på Karlbergsvägen för att se till att lagar och regler efterföljdes. Simonsson tog i stället ett tydligt steg bakåt med händerna i ett grepp bakom ryggen. Därefter gick hon ned på knä och höll upp en skylt med texten ”vit tystnad är våld” varpå hon gråtande omfamnade vänsteraktivisterna med kramar.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig polis knäböjer inför ”Black Lives Matter”: ”Vit tystnad är våld”

Anmälningar mot poliskvinnan och tillståndet

Sedan händelsen fått stor uppmärksamhet i media har Riksdagens ombudsman (JO) mottagit ett 50-tal anmälningar gällande Simonssons knäböjande inför den kontroversiella och i delar våldsbejakande politiska rörelsen. Vidare har sju anmälningar som ifrågasätter tillståndet för demonstrationen inkommit.

Video visar händelsen från ovan

Nedan två videoklipp som visar den uppmärksammade händelsen. I sociala medier har vissa hävdat att poliskvinnan knäböjde i en hotfull situation men någon sådan syns inte förelägga och Simonsson söker heller aldrig kontakt med sina kollegor i närheten för att de ska komma till undsättning.

I den andra videon syns det tydligt hur situationen inte är våldsam och att Simonsson i stället på eget initiativ väljer att göra ett tydligt politiskt ställningstagande trots att hon är i tjänst.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Knäböjande poliskvinnan nyexaminerad och ”har sjukt svårt för vapen”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons