Ett så kallat mångkulturellt bokslut – vad invandringen kostat en kommun – är något som Sverigedemokraterna velat genomföra på lokal nivå i ett flertal olika kommuner, men alltid fått nej till. När man nu är med och styr vissa kommuner, som Bromölla, kan man utan omsvep besluta att genomföra detta.

– Vi vill ju se vad invandringens kostnad och konsekvenser är för Bromölla kommun. Lika väl som man räknar på äldreomsorg och skolan och andra förvaltningar i kommunen så vill vi veta vad det kostar också, säger Eric Berntsson, ny kommunstyrelseordförande i Bromölla.

LÄS MER: Bromölla följer Hörby och bildar ”konservativt block”

Bromölla är en av tre kommuner som efter valet styrs av SD. Här regerar man tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Alternativet. I SD-budgeten som antagits för nästa år är en av de första åtgärderna ett mångkulturbokslut.

Det avgående kommunalrådet Jenny Önnevik (S) säger att ett mångkulturellt bokslut inte är något hon förespråkar ”och jag vet inte heller vad man tänker använda det till”.

Enligt Berntsson kommer man efter ett sekel av S-styre att skynda långsamt och han är medveten om att partiets arbete i styrande position kommer att hårdgranskas.