TV4:s Marcus Oscarsson vill rädda demokratin – förbjuder kritik mot Säpo
T.v. Marcus Oscarsson. T.h. Säpo-chefen Klas Friberg. Foto: Faksimil Facebook/YouTube

TV4:s politiske expertkommentator Marcus Oscarsson har infört ett förbud mot att kritisera Säkerhetspolisen (Säpo) på sitt Facebookkonto. Han kallar oliktänkande för ryska och kinesiska element som vill splittra och skada Sverige. Sedan slår han fast han gör detta för att rädda demokratin.

Det var på torsdagen som Säpo presenterade sin årsbok för verksamhetsåret 2019. Myndigheten menar att Sverige står inför ett ökat från hot från ”högerextremism” medan hotet från islamistiska kretsar uppges avta. De vidgar även begreppet högerextremism till att innefatta bland annat kritik mot feminism och klimatalarmism. Vidare pekas påstådda ryska och kinesiska påverkanskampanjer ut som ett stort hot mot landet.

LÄS ÄVEN: Säpo: Rasism och antifeminism hotar svensk demokrati

Oscarsson har publicerat ett inlägg på Facebook där han rapporterar vad Säpo har kommit fram till rörande ”det högerextrema terrorhotet mot Sverige” och ”desinformation från Putindiktaturen”. Därefter presenterar han ett hårt regelverk som förbjuder någon att yttra kritik mot myndighetens analyser eller arbete.

”Kommentarer som smutskastar, hånar eller på annat sätt motverkar dessa stoltheter leder till automatisk relegering. På denna sida har de element som Säpo pekar ut aldrig någonting att hämta.”

Förbjuder oliktänkande att kommentera

I kommentarsfältet har Oscarsson tydliggjort reglerna. För att rädda demokratin har han bestämt att oliktänkande – även kallade ryska och kinesiska element – helt ska förbjudas från att kommentera.

Vad det handlar om för åsikter mer konkret är oklart. Men sådana åsikter och även de som ”omedvetet stödjer dessa element” ska motverkas kraftigt eftersom de påstås vilja splittra eller skada Sverige.

Kinas diktator påstås gilla kommentar

En person som reagerar på Oscarssons inlägg och även tillåts ha kvar sitt inlägg är Sverigedemokraten Michael Hess. Han skriver bland annat ”vad är det för trams”.

Då ryter Oscarsson ifrån och försöker läxa upp Hess med orden, ”det är precis sådana här kommentarer som diktaturerna Ryssland och Kina vill att folk ska skriva om Sverige”. Sedan påstår Oscarsson att Hess kommentar uppskattas av Kinas diktator, ”det ska du ha klart för dig”.

LÄS ÄVEN: Säpo riktar sig mot politisk opposition – gränsen mellan bevakningsobjekt och aktörer utanför myndighetens uppdrag ”kan suddas ut”

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.