Trots tidigare avslöjanden om bristfällig vård på svenska äldreboenden där många insjuknade äldre dör utan hjälp genom att långsamt kvävas till döds under flera dagar blev det ingen större politisk reaktion. Ett av få undantag är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Markus Wiechel som fortsätter att jaga socialministern med frågor om syrgas. Men hennes svar ”är sällan bra”, erkänner han för Samhällsnytt.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat att äldreboenden saknar tillgång till syrgas som anses vara livräddande vid Covid-19. Enligt Latifa Löfvenberg, fd sjuksköterska inom äldrevården i Gävle, kvävs de äldre till döds utan någon hjälp. Istället ges morfininjektioner till dess – som uppges istället försvåra andningen. Enligt Löfvenberg såg hon ett tiotal personer dö på detta sätt under hennes pass.

LÄS MER: Sjuksköterska: Äldre kvävs till döds utan syrgas – plågas i dagar

Region Gävleborg har tidigare gått ut med ett direktiv som förbjuder att administrera syrgas till de äldre på äldreboenden. Trots att frågan om tillgången på syrgas av flera läkare anses vara bidragande till Sveriges höga dödstal har den inte lett till någon större politisk diskussion.

Ett av få undantag är SD utrikespolitiske talesperson och riksdagsledamot Markus Wiechel som i flera veckors tid har ställt skriftliga frågor till den ansvariga ministern i regeringen Löfven, Lena Hallengren (S). Den 24 april uppmärksammade Wiechel socialministern på Region Gävleborgs direktiv och frågade om hon avser att agera för att säkerställa tillgången till syrgas och adekvat vård för de äldre.

Frågan besvarades av socialministerns stab tolv dagar senare. I sitt svar bollade hon ansvaret för att behandlingen ska finnas tillgänglig på äldreboenden till ”professionen” och menade att det är sjukvårdens ansvar att syrgas inte finns inom äldrevården. Inga konkreta svar om hur hon själv kommer att agera i frågan samt om hon överhuvudtaget kommer att göra det gavs.

I en följdfråga från den 8 maj insisterar Wiechel på att få ett konkret svar från ministern om hon kommer att göra någonting för att återinföra syrgas på äldreboenden – med hänvisning till att den behandlingen fanns tillgänglig tidigare men togs bort. Det har inte kommit något svar på den frågan från socialministern än.

Samhällsnytt har frågat Wiechel om han tror att hans frågor till socialministern kommer att göra någon skillnad. Riksdagsledamoten menar att svaren skrivs av hennes stab, men förhoppningsvis läser hon frågorna vilket får henne att ”tänka till”. Generellt har dock enskilda riksdagsledamöter små möjligheter att påverka politiker:

– Det är svårt att veta rakt av hur de påverkar regeringen. Dock tvingar frågorna regeringstjänstemännen att läsa på samt återkomma med svar. Det sätter med andra ord spinn på arbetet inom regeringskansliet och ministern måste läsa såväl fråga som svar (vilket får henne att tänka till).

Samtidigt menar han att det sällan händer att hennes svar är bra:

– Hennes svar är sällan bra. Jag har skickat rätt många frågor till henne under våren och när jag har tid skriver jag nya.

Hur säker är du på att hon läser frågorna och svaren?

– Säker kan man aldrig vara så klart, dock borde hon det. Svaren på frågorna används av både mig och andra mot dem själva.

Lena Hallengren har för tillfället mycket att hålla i – förutom den allvarliga coronaepidemin där Sverige har hamnat på plats ett i världen vad gäller antalet döda per miljon invånare med sina drygt 3700 avlidna har hon en jobbig familjesituation att hantera. Som Samhällsnytt uppmärksammat förra veckan bedriver familjen en vendetta mot ett litet hunddagis i Kalmar – för att hämnas sin bajsande hund Tage som portades från hunddagiset.

Bland annat skickar Hallengrens man Jonas Hellberg – även han en högt uppsatt socialdemokratisk politiker och tjänsteman – olika tillsynsmyndigheter på dagiset i försök att åstadkomma dess nedstängning.

LÄS MER: Coronaministern mitt i bajsbråk – make trakasserar hunddagis med anmälningar