På tisdagen framkom att oljekraftverket i Karlshamn varit igång i en vecka för att kompensera för bristen på planerad elproduktion i södra Sverige – det vill säga konsekvenserna av den rödgröna energipolitiken där man lagt ned kärnkraftverk och storsatsat på bland annat opålitlig vindkraft. Detta rasar nu Märta Stenevi (MP), som varit med och skapat situationen, mot.

Enligt Uniper som driver anläggningen bränns 70 000 liter olja varje timme.

– Vi har kört från morgon till kväll, säger presschef Torbjörn Larsson till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: PREMIÄR: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?

Oljekraftverket i Karlshamn fungerar främst som en reservanläggning och har varit igång sedan en vecka tillbaka. Enligt Larsson är anledningen att det råder brist på planerad elproduktion i södra Sverige.

– Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituaton som vi har i Södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också. Vilket innebär att Södra Sverige har brist på planerad elproduktion. När det blir sämre vindförhållanden, då blir det här extra påtagligt. Då innebär det att Karlshamsverket budas in på den nordiska elbörsen.

Stenevi rasar

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, en av arkitekterna bakom Sveriges raserade energipolitik, rasar nu mot sin egen politik.

Parallellt med Stenevis inre motsättningar meddelas att elprischocken fortsätter i södra Sverige.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

Elspotpriset för det sydligaste elprisområdet, SE4, rusar i morgon onsdag till 5,70 kronor per kilowattimme – 50 procent högre än under tisdagen. Sedan tillkommer elbolagens påslag samt skatter och elnätsavgifter.