Märta Stenevi: ”Världen håller på att brinna upp”

Statsmedia går nu all in för att rädda kvar enligt sympatimätningar hos de anställda ”sitt” parti Miljöpartiet i riksdagen. SVT matar dagligen ut klimatrelaterade domedagsrubriker och SR ger partiet extra stort utrymme att marknadsföra sig inför valet i höst.

På torsdagen var en debatt med Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen förevändningen för SR att åter ge utrymme åt Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att med påståenden om jordens nära förestående undergång i en klimatkatastrof försöka skrämma väljarna till en maskrosröst i september.

Inslaget rubriksattes med hotfulla ”Efter extremvädren” och ingressen ägnades helt åt att förmedla Miljöpartiets politik medan Sverigedemokraternas politik överhuvudtaget inte nämndes.

– Europa bokstavligen brinner och människorna dör, hävdade Stenevi och rubricerade samtidigt den av många efterlängtade semestersommarvärmen som ”extremväder”.

Vill låta drivmedelspriserna fortsätta öka

Språkröret passade i samma andetag på att motsätta sig några som helst åtgärder från politiskt håll syftande till att motverka de skenande priserna på bensin och diesel.

– Det kommer att öka utsläppen väldigt mycket i en tid når vi måste sänka utsläppen och det snabbt, slog Stenevi fast.

Partiet vill i stället se drivmedelspriserna fortsätta öka. Uträkningar har samtidigt visat att även om Sverige skulle parkera hela sin fossildrivna fordonsflotta i ett år skulle det endast ge ett minskat avtryck på de globala utsläppen med fyra hundradelar av en procent.

SD om MP: ”Pajaspolitik”

Miljöpartiets klimatalarmistiska hållning och förslag med den föreställningen som utgångspunkt sågades dock av SD:s Martin Kinnunen.

– Det här är ju nån slags pajaspolitik, var hans samlade omdöme om MP:s klimatpolitik

Miljöpartiet har som en del av sin valkampanj och med anledning av det akuta klimatnödläge man hävdar råder, krävt att alla riksdagsledamöter nu avbryter sin semester och infinner sig till ett krismöte i Riksdagshuset. Det publicitetstricket avvisades av Kinnunen.

”Politik för SD:s kärnväljare i Stockholms innerstad”

SD:s miljöpolitiske talesperson sågade även MP:s förslag om att låta drivmedelspriserna fortsätta skena och i stället sätta ett maxtak på 100 kronor för den som reser med kollektivtrafik som politik som gynnar miljöpartistiska väljare på Södermalm i Stockholm men drabbar vanligt folk i glesbygd där bilen är det enda alternativet.

– Det Miljöpartiet föreslår är ju massiva subventioner till storstadsbor framför allt i Stockholmsregionen. De skulle få betala för detta är de som inte har utbyggd kollektivtrafik. Men det skulle gynna Miljöpartiets kärnväljare i Stockholms innerstad, definitivt.

Kontraproduktivt slå ut det svenska jordbruket

Kinnunen påtalade också att MP:s politik inte bara slår snett mot hushållen utan också hårt mot lantbruket som går på knäna till följd av de skenande dieselpriserna, vilket hotar slå ut den svenska matproduktionen och göra Sverige beroende av import av livsmedel från utlandet som produceras på ett ur klimat- och miljösynpunkt sämre sätt, utöver det ökade utsläppsavtryck som de mer långväga transporterna innebär.

– Det vore en destruktiv politik som vi definitivt inte ska ha, konstaterade Kinnunen.

Tror Europa drabbas av ”torkekatastrof” i höst

Stenevi försvarade dock sitt partis förslag med hänvisning till att hon tror att Europa står inför att drabbas av en torkekatastrof i höst. Den kan endast avvärjas genom att Sverige minskar utsläppen nu, menade språkröret.

Hon avfärdade också samtliga övriga partiers politik som ”korkad” och passade också på att åter använda det kritiserade pejorativa epitetet ”blåbruna” om det konservativa alternativ som utmanar de rödgröna om regeringsmakten.

Hör hela debatten HÄR.

I sociala medier får Miljöpartiet svidande kritik för att på ett oseriöst sätt skrämma upp väljarna inför valet. Även SR kritiseras för sina ansträngningar att göra sig till en del av MP:s valkampanj

Läs fler artiklar på Samnytt om Märta Stenevi HÄR och om Miljöpartiet HÄR.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!