Turbulensen i flera Ungdomens hus i Stockholm fortsätter. I söndags rusade hotfulla maskerade män in i Ungdomens hus i Rinkeby och nu har verksamheten stängts med skyddsstopp. I södra Stockholm väljer Botkyrka kommun att stänga ned sina verksamheter.

En hotfull situation uppstod på fritidsgården Ungdomens hus i Rinkeby söndagen den 11 november när maskerade män tog sig in i lokalerna. Händelsen polisanmäldes av ansvarig chef som inte lämnar närmare detaljer kring vad som har inträffat.

Nu håller kvällsverksamheten i huset stängt tillsvidare efter att fackföreningen Kommunal begärt skyddstopp enligt arbetsmiljölagen, vilket innebär att det föreligger omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa.

– Det har varit en händelse som varit allvarlig och hotfull för personalen när maskerade män gick in i lokalen, säger Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista till Mitt i.

https://www.facebook.com/434901626662476/posts/1170804899738808/

Inte första gången
I maj 2017 stängde Ungdomens hus i Rinkeby efter ett larm om droger. Personalen befarade att drogförsäljning var på väg att flytta in i lokalerna. Även i grannområdet Akalla fick Ungdomens hus under 2017 stänga ned sin verksamhet efter problem med droger i lokalerna. I Vallentuna i nordöstra Stockholm stängde Ungdomens hus också igen en tid under våren med anledning av våld och droger.

Botkyrka kommun stänger ned
I södra Stockholm har Botkyrka kommun uppmärksammats efter att kommunen helt valt att stänga ned Ungdomens hus i Fittja, Grunden i Alby och Mötesplats för unga vuxna i Hallunda/Norsborg. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förklarar att en ny utredning visar att mötesplatserna sällan leder till jobb och studier.

– Deras uppdrag har varit att fånga upp unga som varken studerar eller har jobb och ska vara en brygga till praktik, utbildning och jobb. Det lyckas man inte tillräckligt bra med idag. Man låser in sitt hängbeteende och kommer inte vidare i sitt liv. Det har också skett aktiviteter på mötesplatserna som inte ska ske. Allt som förekommer i droghandelns närhet, förklarar Östlin för Stockholm Direkt.

Kommunens beslut grundar sig i mer än en utredning, enligt polisen används lokalerna som tillhåll för kriminella personer.

– Vi ser att killarna som sköter knarkhandeln i centrum går in i Ungdomens hus nästan varje dag, tar en macka, spelar spel och snackar lite med personalen. Är detta vad skattebetalarna vill ha? Vad blir det för resultat, undrar Martin Lazar, områdespolis i Fittja.

Vill ha kvar verksamheten
I onsdagskväll anordnades ett möte mellan Botkyrkas kommunpolitiker och berörda ungdomar. Politikerna står fast vid sitt beslut att stänga ned, men ungdomarna fortsätter att kämpa för att lokalerna ska få ytterligare chans.

– Ni vill förhindra stök och bråk i området, men vad förväntar ni ska hända när ni stänger verksamheterna som har betytt så mycket för ungdomarna, frågade en person under mötet i Alby fritidsgård.

Moderaterna i Botkyrka har länge kritiserat Ungdomens hus och tar nu beslutet från S som att de har haft rätt. Moderaterna menar att verksamheten ska vara till för de yngre. Istället drar den nu till sig människor som fastnat i att bara hänga och den rekryterar till den kriminella världen, en bild som ungdomar själva bekräftar enligt kommunalrådet Stina Lundgren (M).

– De måste förstå att de har ett eget ansvar för att de ska lyckas i livet. De kan inte få allting serverat på ett fat. Det finns bra verksamhet inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningen som de kan vända sig till, säger Lundgren till Stockholm Direkt.