Massdöd på äldreboende föremål för brottsutredning

22.6K Shares

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om de höga dödstalen i covid-19 på svenska äldreboenden, siffror som sticker ut i ett internationellt perspektiv och anses bero på att rutiner för smittskydd inte följts och/eller att skyddsutrustning saknats. På ett äldreboende i Solna norr om Stockholm har så många som en tredjedel av de gamla en plågsam corona-död och åklagare inleder nu förundersökning om brott

Det är Bergas äldreboende i Solna som nu blir föremål för en brottsutredning. Detta till följd av massdöd bland de gamla som åklagarmyndigheten menar beror på att corona-smittad personal fortsatt arbeta och att de anställda gått mellan smittade och friska äldre utan att föreskrifter följts och på så sätt spridit smittan till hela boendet.

Brottsrubriceringar som kan bli aktuella i domstol är bland annat vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Åklagaren vill i nuläget inte peka ut några konkret brottsmisstänkta anställda. Tidigare har polisanmälan upprättats mot en kvinnlig anställd på ett annat boende för att ha arbetat corona-smittad och tigit om detta.

Smittskyddsexperten och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har med stöd i en utredning påtalat att problemen med att reglerna inte följs på äldreboendena till stor del beror på att en hög andel av de som arbetar där är nyanlända migranter som till följd av bristande språkkunskaper och andra omständigheter haft svårt att ta till sig muntlig och skriftlig information.

22.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.