I kontrast till hur det framställs i media, visar en färsk undersökning genomförd av det respekterade palestinska opinionsinstitutet Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) att stödet bland palestinier för Hamas är mycket stort. Det gäller inte bara milisens diktaturstyre i Gaza utan också massmorden på judar i oktober förra året.

Den bild som förmedlas i media, inte minst i väst, är att endast en liten klick palestinier stödjer Hamas och terrorgruppens massmord på judar den 7 oktober förra året, medan en överväldigande majoritet är fredsälskande människor som bara vill få till stånd en tvåstatslösning i Mellanöstern.

Det är en bild som fortsätter att spridas trots att den kontinuerligt motsägs av tillgängliga fakta. Att det förhåller sig precis tvärtom får återigen stöd i en omfattande opinionsundersökning.

Ökat stöd för krig och våld

Stödet för terrormilisen Hamas är massivt och ökande medan stödet för relativt mer moderata Fatah är lågt och sjunkande. På motsvarande sätt har stödet för en tvåstatslösning minskat medan stödet för att i väpnad kamp utplåna Israel och skapa en palestinsk stat ”från havet till floden” har ökat.

Beträffande vem som kommer att vinna det nuvarande kriget i Gaza är en förkrossande majoritet palestinier övertygade om att Hamas ska stå som segrare.

Rätt att mörda 1 200 judar i oktober

Det massiva stödet för Hamas inkluderar även terrororganisationens massmord på civila judar i Israel den 7 oktober förra året. En överväldigande majoritet av palestinierna anser att det var rätt att mörda 1 200 män, kvinnor och barn, våldta mängder med kvinnor och flickor och ta hundratals som gisslan.

Undersökningen genomfördes av Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) på Västbanken och Gazaremsan mellan 26 maj och 1 juni 2024. Hela undersökningen kan läsas HÄR.