Efter att matpriserna såg ut att börja mattas av något vänder de nu uppåt igen. Det framgår av sajten Matpriskollens senaste rapport. Samtidigt ser prognosen framåt inte lovande ut heller.
I januari rapporterade Matpriskollen att priserna ökat med 22 procent under de senaste två åren, en historisk ökning konstaterade Matpriskollens grundare och vd Ulf Mazur då.
– Det är den historiskt snabbaste ökningen vi sett i dagligvaruhandeln sedan vi började mäta priserna i 2015 och jag har varit i branschen sedan 80-talet och aldrig varit med om så snabb ökning, sa han.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Men en inflation som är på väg ned, sänkta råvarupriser, lägre drivmedelspriser en stärkt krona borde även de höga matpriserna mattas av, i stället tycks det vara precis tvärtom.
– Och det ser inte ut att bli bättre – tvärtom, säger Ulf Mazur nu.
Olivolja ännu dyrare
Prisökningen i januari blev 0,5 procent och de kategorier som ökade mest är olja och vinäger som gick upp med 5,6 procent.
– Det drivs helt av olivoljan som fortsatt ökade med 9,6 procent i snitt, eller cirka 10 kronor per förpackning, men där många artiklar ökade ända upp till 35 procent, säger han.
Vissa varor har dock sjunkit, bland annat valnötter, tomat, blomkål och broccoli.