Ryssland: Europa kommer få betala dubbelt gaspris
Foto: Sara Vihavainen/Pressbild

Den ryske toppolitikern Dmitrij Medvedev skriver på Twitter att européerna kommer få betala dubbelt så mycket för naturgasen som idag. Bakgrunden är att Tyskland stoppat gasledningen Nord Stream 2.

Priset på naturgas i Europa steg rejält under hösten och slog dagarna innan jul rekord med priser över 1:90 kronor per kilowattimme. Sedan dess har priserna minskat till knappt hälften av det, men ligger fortfarande mer än sex gånger högre än priset i februari förra året.

Nu meddelar Dmitrij Medvedev, som tidigare varit såväl president som premiärminister i Ryssland och nu är vice ordförande för landets säkerhetsråd, att européerna kan komma att få vänja sig vid de höga gaspriser som rådde innan jul. Anledningen är att Tyskland stoppat gasledningen Nord Stream 2.

”Välkommen du sköna nya värld, där européer väldigt snart kommer få betala 2000 Euro för 1000 kubikmeter naturgas”, twittrar Medvedev i en referens till Aldous Huxleys dystopiska framtidsroman.

2000 Euro för 1000 kubikmeter naturgas motsvarar på ett ungefär 1:90 kronor per kilowattimme, räknat på dess energiinnehåll.

Betalar transitavgifter

Det ryska gas- och oljebolaget Gazprom betalar varje år ut åtskilliga miljarder i transitavgifter till de länder gasledningarna går igenom. Enbart Ukraina får enligt tyska DW motsvarande drygt elva miljarder svenska kronor per år i sådana avgifter – en viktig intäktskälla för Ukraina. I praktiken har Gazprom ofta betalat genom att dra av beloppet från Ukrainas gasräkning.

Byggandet av Nord Stream 2 har för Rysslands del därför dels handlat om att slippa betala de transitavgifterna, dels om att få säkrare leveranser till kunderna i Västeuropa. Det har flera gånger hänt att i synnerhet Ukraina stulit gas från gasledningarna.

Från EU och USA:s sida har det å andra sidan ofta uttryckts en önskan om att Ryssland även fortsättningsvis hänvisas till gasledningarna genom Ukraina, för att därigenom tvinga Ryssland att fortsätta försörja landet med gas. Det finns även farhågor om att Ryssland helt stänger av gasleveranserna till Ukraina.

Dmitrij Medvedev var Rysslands president från från 2008 till 2012. Han var därefter landets premiärminister fram till januari 2020.

LÄS MER: Tyskland stoppar Nord Stream 2

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.