maggan-boden-feature

Foto: Magdalena Andersson/Instagram

Inrikes

Mer militär hjälp till Ukraina: ”Viktigt att Ryssland inte vinner”

Publicerad 8/8/2022
Annons

Sverige skickar ännu mer militär hjälp till Ukraina. 120 instruktörer ska hjälpa till att grundutbilda ukrainare som sedan sätts in i kriget mot Ryssland. Det meddelar statsminister Magdalena Andersson (S).
– Det är viktigt för Sverige och svenska folket att Ryssland inte vinner det här kriget, säger statsministern.

Under söndagen besökte statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist Boden. Det var i samband med det som Andersson vid en pressträff meddelade att Sverige skickar mer militär hjälp till Ukraina i kriget mot Ryssland.

LÄS ÄVEN: Mer svenska vapen till Ukraina

120 svenska instruktörer ska skickas till Storbritannien. Där ska de hjälpta till att grundutbilda upp till tiotusen ukrainska medborgare så att de kan sättas in i striderna mot Ryssland.

Viktigt att Ryssland inte vinner

Statsministern betonade vid pressträffen vikten av att Sverige fortsätter sitt militära stöd till Ukraina.

– Det finns egentligen en enkel lösning på det här. Putin kan när som helst avsluta sitt orättfärdiga, illegala och brutala krig, sade hon.

LÄS MER: Ryssland till Sverige: Stort tack för vapnen

– Så länge inte det sker, ska vi fortsätta att stötta Ukraina. Det är viktigt för Ukraina, men det är också viktigt för Sverige och svenska folket att Ryssland inte vinner det här kriget.

Brittisk förfrågan

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att Sverige sagt ja till att skicka de 120 instruktörerna efter en förfrågan från Storbritannien.

Tidigare har Sverige deltagit i den kanadensiska insatsen Operation Unifier, som syftat till att militärt utbilda ukrainsk personal på plats i Ukraina. Den insatsen pausades i mitten av februari, knappt två veckor innan den ryska invasionen.

LÄS MER: Försvaret kommenterar inte uppgifter om Archer i Ukraina


Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons