I den nya leveransen finns bland annat sjömålsroboten Robot 17, automatgevär och ytterligare 5 000 pansarskott. Kostnaden beräknas till en miljard kronor.

Sedan tidigare har Sverige bistått Ukraina med vapen och försvarsmateriel av olika slag.

– Regeringen föreslår att Sverige bistår Ukraina med Robot 17, automatgevär 90 med ammunition, ytterligare 5000 pansarskott och ytterligare ekonomiska medel till den fond som Nato har upprättat till stöd för Ukrainas väpnade styrkor. Det materiel som vi har beslutat om är kvalificerat materiel och det ligger i linje med vad Ukraina själva har begärt, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff.

LÄS ÄVEN: Ryssland till Sverige: Stort tack för vapnen

Enligt Hultqvist är sjömålsrobotar något specifikt som Ukraina har efterfrågat och säger att Robot 17 är ett mycket kapabelt system som kommer att bidra till att öka Ukrainas förmåga att slå tillbaka mot Rysslands invasion.

En miljard kronor

Utöver material ger Sverige även ett ekonomiskt stöd på 578 miljoner kronor till den ukrainska centralbankens fond och ytterligare 60 miljoner kronor föreslås till den fond som Nato har upprättat.

Sammanlagt handlar det om en ändringsbudget på en miljard kronor.

LÄS ÄVEN: Ryssland: EU:s vapenleveranser nu militära mål

– Det kan förstärka Ukrainas försvarsförmåga som är i ett mycket allvarligt läge. Att stötta Ukraina är både en fråga om solidaritet men också viktigt för Sveriges säkerhet, säger finansminister Mikael Damberg (S).