mordbrand-alby-feature

Arkivbild/Domstolsverket

Inrikes

Migrant eldade upp mamma och flickvän – skyddas av domstolen

Publicerad 3/14/2023
Annons

Identiteten på den utländske man som förra helgen mördade en mamma i 50-årsåldern och en 18-årig kvinna i ett mordbrandsattentat i en Stockholmsförort hemligstämplas. Det har Södertörns tingsrätt beslutat.

Igår häktades en man på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand, mord och mordförsök natten till 4 mars. Mannen hällde in brännbar vätska genom brevinkastet på en dörr till en lägenhet på Alhagsvägen i Stockholmsförorten Alby och tände på.

Två kvinnor, en i 50-årsåldern och en 18-åring som var på besök hos sin pojkvän, omkom i branden. Ytterligare tre personer, två män och en pojke, överlevde.

Hemlig gärningsman

Identiteten på den man som häktats för dubbelmordet har domstolen valt att hemlighålla. I vanliga fall offentliggörs identiteten i samband med häktning.

– Jag har begärt att den misstänkta personens namn och övriga uppgifter ska omfattas av sekretess även vid häktningsförhandlingen och vid eventuellt häktningsbeslut. Anledningen är att det finns en fara för att den misstänkta eller någon närstående utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs. I slutänden är det tingsrätten som bestämmer om sekretessen ska gälla eller inte, sade kammaråklagare Kajsa Lindberg inför häktningsförhandlingen.

En uppfattning Södertörns tingsrätt alltså delar då man anser att det rör sig om ett ”speciellt undantagsfall”. Det framgår emellertid av häktningsframställan att den häktade är utländsk medborgare i ett okänt land.

Gängkonflikt

Det brutala dubbelmordet i Alby ses som en del av en upptrappad gängkonflikt, där gängen börjat kartlägga och attackera sina fienders familjer och andra närstående. Nu anses det alltså finnas en risk för att även mordbrännarens familj drabbas.

”Den fara som har framkommit får, i detta tidiga skede av utredningen, sammantaget anses ha tillräcklig grad av konkretion och framstår dessutom som påtaglig”, skriver tingsrätten i sitt häktningsbeslut och menar att allmänheten har behov av att veta vem han är.

”Det är svårt att se att intresset för allmänheten att få veta vem som är misstänkt i ett fall som detta kan vara särskilt starkt”, heter det.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons