gm

Övervakningsbild på den dömde rånaren. Stockholms tingsrätt. Faksimil: SVT / Foto: CC BY-SA 2.5

Inrikes

Migrant hade sju falska identiteter – döms för tio brott

Publicerad 1/12/2020
Annons

En 18-årig man har fått sin ålder uppskriven sedan han kom till Sverige. I kontakt med myndigheter har han använt minst sju olika identiteter. Nu döms han för en rad stölder och rån i Stockholm.

På övervakningsbilder från flera olika tillfällen syns mannen stjäla från människor i anslutning till Stockholms kollektivtrafik. I flera fall har han använt sig av våld.

Förra veckan dömdes han till ett års fängelse och tio års utvisning för fem rån, fyra grova stölder och ringa narkotikabrott.

– Det var gjort på ett väldigt fult sätt, många var väldigt skärrade och mådde dåligt över vad de utsatts för, säger åklagaren Malin Kühn vid Stockholms tingsrätt.

Interpol avslöjade mannens olika identiteter

När mannen sökte asyl i Sverige i början av 2019 påstod han sig vara 14 år. Enligt de falska åldersuppgifterna var han inte straffmyndig när han begick brotten. Men åldern skrevs upp så att han kunde dömas. En medicinsk åldersbedömning visade att mannen sannolikt är 18 år eller äldre.

Den svenska polisen lyckades få information från Frankrike och Tyskland via Interpol. Informationen visade att mannen använt sig av andra identiteter och uppgett en högre ålder i de länderna.

Mannen hade använt sig av totalt fem olika identiteter i Frankrike och Tyskland. I Sverige hade han använt sig av två. Han har även dömts för liknande brott som de han nu döms för i Sverige i andra länder.

Polisen har larmat om omfattande problem

Samtidigt har svenska polisen under lång tid larmat om ett omfattande problem med falska identiteter i landet. För vissa kriminella grupper är det rutin att skaffa en ny identitet i varje nytt land, menar gränspolisen Christian Frödén.

– Det är deras modus: att komma undan lagföring genom att bygga olika identiteter och inte gärna bli fotograferade, säger Christian Frödén, gruppchef för gränspolisens ensamkommandegrupp, till SVT.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons