Moldovan Ceortan

Moldovan Ceortan (t.v.), pantflaskan och toaletten. Foto: Polisen

Inrikes

Migrant höll tonårsflicka som sexslav på toalett – våldtogs med pantflaska

Publicerad 4/21/2020
Annons

En rumänsk migrant som kallar sig själv ”zigenare” tog en tonårsflicka till Sverige och höll henne fånge som slav i en tom hamnlokal. Mannen våldtog och torterade flickan med bland annat kniv, kabel och pantflaska. Enligt polisutredningen är mannen verksam som hallick i Göteborg och planen ska ha varit att sälja flickan som prostituerad.

Den 37-årige rumänske medborgaren Moldovan Ceortan uppger att han uppehållit sig i Sverige sedan år 2014. Enligt Skatteverket folkbokfördes Ceortan i Sverige i december år 2018 och har sedan dess uppehållstillstånd.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan kritiseras – hjälpte kriminella tiggarbossar

Bara månader senare, i september 2019, skulle Ceortan föra hit en 18-årig rumänska. Tonårsflickan som var bosatt i Rumänien fick kontakt med Ceortan genom Facebook och lurades att tro att ett bra liv med arbete väntade henne i Göteborg.


Moldovan Ceortan. Foto: Faksimil Facebook

Bodde i stulen husvagn

Men istället låste Ceortan in henne i en stulen husvagn som polisen senare skulle komma att beslagta. Därefter bodde de två i en personbil i staden. Senare bröt sig Ceortan in i en tom lokal vid Frihamnen 18 där han slog läger tillsammans med familjemedlemmar som sysselsätter sig med att tigga och prostituera sig i staden.

Ceortan själv uppger att han arbetar både inom bygg- och fiskbranschen men någon konkret information om var någonstans han jobbar framgår inte – han får löneutbetalningar i handen hävdar han. Bekanta uppger i polisförhör att Ceortan ägnar sig åt att plocka pant.

Tonårsflickan fördes till lokalen och hölls fånge på en handikapptoalett samtidigt som hon tvingades göra hushållssysslor i lokalen och utnyttjades sexuellt.


Avslöjades vid misshandel

Fångenskapen avslöjades den 10 december förra året när en granne i området bevittnade hur en man skrek och misshandlade en kvinna vid lokalen. Händelsen polisanmäldes och en patrull anlände till platsen.

Polispatrullen såg att dörren till lokalen var uppbruten och kunde konstatera att flera personer bodde där inne. De kom i kontakt med tonårsflickan som noterades ha flera skador. Bland annat ett öppet sår på huvudets ovansida, ett vid vänster tinning och ett  vid vänster kind. Vidare fanns också öppna sår på vänster lår och höger arm.

Våldtog med pantflaska

Flickan hade dessutom sår mellan anus och slida. Hon vittnar om hur Ceortan har penetrerat hennes underliv med en 1,5 liter stor Fantaflaska.

Hon uppger att Ceortan hotade att döda henne med en skruvmejsel om hon inte förde in hela flaskan i underlivet på tio sekunder. Händelsen avbryts eftersom Ceortans far inte vill att tonårsflickan ska dödas just i deras hem. På flaskkorken påträffas senare blodbesudling tillhörande flickan.

Torterades i fångenskap

I polisutredningen går det att läsa att tonårsflickan ständigt var utsatt för misshandel med knutna nävar. Ceortan har torterat hennes kropp med kniv och skruvmejsel. Han använde även en elkabel som redskap för att slå henne. Han tvingade henne dessutom att äta mat från golvet som han kastat ut.


Försvarar sig med att han är ”zigenare”

I polisförhör får Ceortan frågan om det han gjort mot tonårsflickan kan ha varit allvarligare än vad han själv uppfattar det. Då försvarar han sig med att det kan väl ha varit på det sättet när han ”tog i henne, skakade henne och slog henne lite och så”. Han berättar även att ”vi zigenare kanske använde lite fula ord”.

Uppges vara hallick i Göteborg

Ceortan har flera gånger tydliggjort för tonårsflickan att hon har att välja mellan att prostituera sig eller dö. Han ska ha berättat att han har ett antal rumänska tjejer i Sverige som han säljer sexuellt.

Det är ett påstående som förstärks ytterligare i utredningen där polisen uppger att de har kontrollerat Ceortan på en gata som är känd för prostitution.


Moldovan Ceortan. Foto: Faksimil Facebook

Ceortans fru beskrivs av flera personer sysselsätta sig som prostituerad i Göteborg. Cerotans far, som också bodde med dem i lokalen, ska ha haft kännedom att sonen säljer prostituerade i Sverige.

Interpol: Dömd rånare

Det framgår att polisutredarna i Sverige har tagit kontakt med Interpol i Rumäniens huvudstad Bukarest. I ett mejl skriver kollegorna att Ceortan är känd av polisen sedan tidigare för bland annat rån och stöld.

Tingsrättsdomen

I slutet av mars meddelade Göteborgs tingsrätt dom mot Ceortan. Han döms till fängelse i sex år för grov våldtäkt, människohandel, olaga hot, misshandel och ofredande.

Vidare ska han betala 270 000 kronor i skadestånd till flickan. Dessutom ska han efter avtjänat straff utvisas från Sverige och förbjuds att återvända. Ceortan förnekar brott och har överklagat den fällande domen till hovrätten.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Göteborgs TR B 18568-19 Dom 2020-03-26

LÄS ÄVEN: Rumänska ”tiggare” greps med verktyg för nära en halv miljon – slipper böter och fängelse

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
731Zelenskyj tackar Sverige för stridsvagnar – transport följs av ryssar
Annons