Tre personer har häktats misstänkta för det uppmärksammade mordförsöket på en ordningsvakt i Stockholmsförorten Bandhagen i fredags där en patrull och deras fordon utsattes för beskjutning. Två av de tre är utländska medborgare, i Eritrera respektive Tanzania.

Det var strax före klockan 21 på fredagskvällen som skottlossning utbröt intill t-banestationen i Bandhagen. Måltavlan för kulorna var de väktare från Avarn Security som befann sig på platsen och deras bil. Men även flera resenärer befann sig i skottlinjen.

En av väktarna träffades av skott i bland annat axeln. Flera kulor slog också igenom plåten på väktarnas tjänstefordon. Turligt nog träffades inte någon annan person av skotten men två privatpersoner som befann sig på platsen är vid sidan av väktarna målsägande i brottsutredningen.

Tre häktade

Tre personer kunde snabbt gripas som misstänkta för dådet. De har nu häktats av Södertörns tingsrätt. Det rör sig om en 18-årig man med medborgarskap i Eritrea, en 23 årig man med medborgarskap i Tanzania och en 15-årig yngling vars personuppgifter domstolen beslutat att belägga med sekretess. Samtliga förnekar brott.

23-åringen är tidigare dömd för stöld men kom undan med en så kallad straffvarning. 18-åringen förekommer inte i straffregistret.

Motivet till brottet som rubriceras som mordförsök är inte klarlagt men polisen arbetar utifrån hypotesen att det rör sig om hat mot blåljuspersonal, då väktarna konfronterats aggressivt av ungdomsgäng på platsen strax innan händelsen.

– Vi är ännu tidigt i utredningen. Vi vet att det fanns flera ordningsvakter på plats i Bandhagen i fredags och att de hade haft kontakt med en del individer som inte uppskattade deras närvaro, säger åklagare Björn Heidebrandt i en kommentar till media.

Den skadade väktaren har nu fått åka hem från sjukhus. Det framgår inte hur länge han måste vara ur tjänst för att återhämta sig från skottskadorna.

– Som jag ser det hade han tur som inte blev allvarligare skadad, konstaterar Björn Heidebrandt.