migranter-klassrum-skola
Inrikes

Låg- och outbildade ökar kraftigt – massinvandringen 2015 är orsaken

Publicerad 9/3/2019
Annons

Enligt statistik från arbetsförmedlingen har antalet personer med ingen eller låt utbildning ökat med 61 procent bara under de senaste två åren. Bland dessa finns även analfabeter men det exakta antalet är okänt.

2017 låg antalet på 9 700, idag har de ökat till 15 700 stycken varav de flesta bor i Stockholm. Dessa gäller dock bara individer som är inskrivna hos arbetsförmedlingen, övriga finns ingen statistik över. Enligt Emil Johansson, enhetschef på arbetsförmedlingen, är en av orsakerna till den kraftiga ökningen migrantkrisen 2015.

På Migrationsverket för man statistik över migranters läs- och skrivkunskaper baserat på vad de själva uppger. Denna information lämnas dock inte vidare till andra myndigheter.

– För två år gjorde vi en rättslig bedömning, där vi utredde vilken information vi behöver lämna över till länsstyrelsen enligt den förordning som styr oss. Och vissa uppgifter kan vi på grund av integritetsskäl inte lämna ut. Och om förordningen ska ändras så ligger det på politikernas bord och inte vårt, säger Jaak Meri, tillförordnad regionchef för Migrationsverket i Stockholm.

Brist på kompetens
På länsstyrelsen i Stockholm efterlyser man en tydligare kartläggning av analfabeter och migranters utbildningsnivå.

– Vi har en arbetsmarknad som skriker efter kompetens men vi vet inte hur många sköterskor eller läkare vi har på ett asylboende. Vi vet inte heller hur många som kan läsa och skriva. Det är det första vi borde få veta, säger Sam Yildirim, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Stockholm som jobbar med utbildning och arbetsmarknadsfrågor.

Regeringen lanserar utredning
Hos regeringen säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att man bereder en omfattande utredning och att man kommer se över insatserna för analfabeter.

– Vi har fortfarande ett problem att vi inte bemöter varje person tillräckligt individuellt utifrån de förutsättningar man har. Och naturligtvis enormt stor skillnad med en person kanske är analfabet och jämfört med en person som har en högskoleutbildning med sig och de bör mötas mer olika i etableringen, säger Ylva Johansson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons