I helgen planeras det att regeringen ska införa krav på covidtest vid inresa för utlänningar. Det är Folkhälsomyndigheten som föreslår åtgärden då de är oroade över de nya virusmutationerna som upptäckts bland annat i Storbritannien och Danmark. Men Migrationsverket oroas av något annat: att möjlighet att söka sig till Sverige för migranter försvåras.

Ett beslut om ett eventuellt covidtest för inresa planeras att tas vid ett extra regeringssammanträde på onsdag.

– Inriktningen är klar. Regeringen planerar att införa ett testkrav, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Olika instanser har fått möjlighet att lämna remissvar om förslaget. Polisen oroas över att en sådan förordning kommer ta ytterligare resurser från deras övriga verksamhet och skriver att det kommer ”behöva ställas mot andra arbetsuppgifter”. Även flygbolagen kan utöka sina krav på resenärer till Sverige om förordningen införs.

– Jag tror att flera flygbolag kommer att ställa den typen av krav, sa Damberg.

Vill undanta asyl

Men justitiedepartementet tittar även på undantag för covidtester. Polisen pekar på att arbetspendlare kommer ha svårt att uppvisa intyg samt vissa andra arbetsgrupper såsom sjömän, fjällräddare, renskötare, personer som arbetar med transporter, akuta sjukvårdstransporter, personer inom det nordiska tullsamarbetet samt utryckningspolis.

Migrationsverket är dock bekymrade över att det kan minska asylinvandringen. I sitt remissvar skriver myndigheten att ”ett krav på ett negativt covid-19-test utfört maximalt 48 h innan avresa skulle potentiellt försvåra eller i vissa fall även göra det omöjligt för utländska medborgare att söka internationellt skydd i Sverige”. Det gäller även kvotflyktingar menar de samt mottagande av asylsökande från andra EU-länder.

År 2020 gavs nästan 90 000 uppehållstillstånd ut av Sverige. Det är nästan lika många personer som bor i hela Växjö kommun och fler än i Kristianstad.