krossad fönsterruta

Foto: WiseWoman.

Inrikes

Migrationsverket krävs på 190 miljoner för onormalt slitage i migrantbostäder

Publicerad 5/9/2018
Annons

Stölder, vandalisering och eldning är andra vanligt förekommande migrantsysslor. ”Det är fuktskador, mögel, trasiga fönster, fuktskadade golv, trasiga handfat och tvättstugor”

Till september ska alla tillfälliga boenden som tillkom under migrantkrisens kulmen 2015 vara avvecklade, rapporterar Hem & Hyra.

Ägarna av dessa anläggningsboenden och hyreslägenheter har tillsammans krävt totalt 190 miljoner kronor för onormalt slitage på bostäderna.

Hittills har endast 80 miljoner betalats ut.

– Mycket av slitaget hade kunnat undvikas om man inte hade placerat så många personer i samma rum eller hade haft personal på plats som kunde visat hur saker fungerar i Sverige. Vi bad om att få pengar till en halvtidstjänst, men fick nej. I stället måste våra hyreshus totalrenoveras nu. Det är fuktskador, mögel, trasiga fönster, fuktskadade golv, trasiga handfat och tvättstugor, säger Bengt Reinus vid Front Line Fastigheter som tidigare hyrt ut till Migrationsverket i Kopparberg.

På Front Line har man begärt 900 000 kronor för tolv lägenheter men bara fått drygt 500 000 från Migrationsverket.

I vissa fall saknas ordentliga besiktningsprotokoll då boendena kom till i all hast då krisen var som värst, vilket nu hålls emot hyresvärdarna som har krav på sig att bevisa att skadorna uppstått då Migrationsverket hyrt.

Kraven på ersättning innefattar även stölder, klotter, sönderslagna rutor eller eldning.

På ett boende i Kungsör tog migranterna med sig bland annat brandvarnare och toalettsitsar.

Efter de många konflikterna om ersättning för slitage, skador och stölder har man på Migrationsverket anlitat juridisk hjälp utifrån och enligt denna borde inte myndigheten ”kunna göras skadeståndsskyldiga för uppsåtliga handlingar såsom skadegörelse eller stöld som har orsakats av asylsökanden, oavsett om upplåtelsen varit andrahandsupplåtelse eller upplåtelse för inneboende”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons