ukraina skydd

Faksimil Twitter

Inrikes

Migrationsverket larmar: ”Kommer inte klara det här själva”

Publicerad 3/8/2022
Annons

Kriget i Ukraina och den flyktingvåg som följt kommer Migrationsverket inte ensamt att klara av. Det varnar en myndighetstopp för.

Det är Fredrik Bengtsson, regiondirektör på Migrationsverket Region Syd, som i en intervju med statsradion larmar om situationen.

Enligt Bengtsson var man inte förberedda på den hastigt eskalerande flyktingströmmen från Ukraina.

LÄS ÄVEN: Nära två miljoner ukrainare har flytt till EU

– Nej, verkligen inte. Landet Sverige har ju valt att nedmontera sin kapacitet regelbundet sedan 2016, av fullt naturliga skäl vill jag säga. Det innebär att om vi får en väldigt, väldigt stor flyktingström till Sverige, så kommer detta bli en otroligt stor utmaning för landet Sverige. Migrationsverket kommer inte reda ut det på egen hand, säger Fredrik Bengtsson.

30 000 platser

Inom några månader ska omkring 30 000 nya boendeplatser stå klara.

– Det är klart att detta kan bli en jättestor utmaning, säger myndighetens rättschef Carl Bexelius till DN.

Sedan krigets början har över två miljoner ukrainare lämnat landet. I torsdags aktiverade EU det så kallade massflyktsdirektivet för första gången någonsin vilket bland annat innebär att ukrainare på flykt själva får välja vilket EU-land de vill till.

LÄS ÄVEN: EU: 44 miljoner ukrainare har rätt till bostad, skola och jobb

Enligt massflyktsdirektivet ska Migrationsverket tillhandahålla boende under hela tiden uppehållstillståndet gäller, vilket kan vara upp till tre år.

Migrationsverket har nu bett regeringen om ett tillskott på 960 miljoner kronor för att klara situationen. Hittills har 2 248 ukrainska medborgare ansökt om asyl i Sverige.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons