Migrationsverket meddelar att man motsätter sig utvisning av de förmodade IS-män som just nu är föremål för rättegång misstänkta för förberedelse för terrorbrott i Sverige. Anledningen är att myndigheten anser att personerna riskerar utsättas för hotfulla situationer i sina hemländer.

Den här veckan avslutas den terrorrättegång som pågått sedan början av året mot två uzbeker och en kirgiz som ingår i den IS-terrorcell som Säkerhetspolisen slog till mot i april 2018. Männen står åtalade för förberedelse till terrorbrott och ytterligare tre uzbeker är åtalade för bland medhjälp till förberedelse för terrorbrott.

Åtalet för de tre av de åtalade David Idrisson (tidigare Farkhod Tashmukhamedov Ghulamovich), Atabek Abdullaev och Bakhtiyor Umarov som avser förberedelse till terroristbrott handlar om att ha införskaffat och förvarat stora mängder kemikalier samt utrustning i avsikt att döda människor. I december förklarade Klas Friberg, chef för Säpo, att hans uppfattning är att hans myndighet har förhindrat ett terrorbrott.

Även åklagaren i målet, Per Lindqvist, har uttryckt att en fullbordad attack avvärjts som hade kunnat skada Sverige allvarligt. I rättegången har han yrkat på att männen ska straffas med runt tio års fängelse följt av utvisning till hemländerna Uzbekistan och Kirgizistan.

Nu rapporterar Expressen att Migrationsverket motsätter sig utvisning av de terroråtalade eftersom de riskerar att utsättas för tortyr och förföljelse i sina hemländer. Det är ett ställningstagande som kan ha sin grund i medieuppgifter som kommer från de tidigare Sovjetrepublikerna om att säkerhetstjänst och rättsväsende i dessa länder arbetar kraftfullt mot våldsbejakande islamism.

Det är i sammanhanget värt att nämna att IS-terroristen på Drottninggatan i Stockholm, Rakhmat Akilov, dömdes till livstids fängelse och utvisning till Uzbekistan.

LÄS ÄVEN: Illegal invandrare från Uzbekistan vaktade fångar åt Kriminalvården – Morgan Johansson skrev under undantag

Terrorutredningen
Under utredningen har Säpo påträffat en stor mängd material som kan koppla de åtalade männen till våldsbejakande islamism. Det handlar bland annat om en chattkanal i appen Telegram i Idrissons mobiltelefon. Det är en uzbekisk chatt som delar information och bilder över hur man kan tillverka bomber och ta livet av människor.

Det framgår i chatten vilka beståndsdelar som man behöver och det visas i bilder steg för steg hur man anordnar det hela. Det finns även instruktioner för hur man bygger en detonator med hjälp av väteperoxid, svavelsyra och aceton. Både väteperoxid och svavelsyra ingick bland annat i ett konkursbo med kemikalier som Idrisson har inhandlat.

Stridsutrustning
Säpo har påträffat väskor med bland annat skyddsvästar, bajonetter och gasmasker. Denna stridsutrustning ska enligt Idrisson varit avsedd för hans son som är ”intresserad av superhjältedräkter”.

Potentiella mål
I beslagtagna mobiltelefoner och datorer har Säpo påträffat bilder över ett flertal platser i centrala Stockholm. Det som är gemensamt för bilderna är att fotografen inte tar en bild på en specifik person, istället är det offentliga miljöer med många människor.

IS-propaganda och Rakhmat Akilov
I de åtalades mobiltelefoner och datorer har man hittat mängder med IS-propaganda och annan islamistisk media föreställande terrorister och vapen. En bild föreställer USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som ska straffas med avrättning.

Det förekommer även bilder på IS-terroristen och uzbeken Rakhmat Akilov som utförde terrordådet på Drottninggatan i Stockholm samt symboler om ett kalifat som sträcker sig över hela världen.

Vill köpa tre pass: ”Kan jag passera tullen?”
I en chatt med en person namngiven som ”Passport” önskar Idrisson beställa ett ”svenskt utrikespass”. Beställningen ska senare komma att innefatta pass för tre personer och Idrisson frågar specifikt: ”Kan jag med hjälp av detta pass passera tullen på flygplatsen?”.

Han får svaret: ”Ja du kan passera utan några problem”. I ytterligare en chatt diskuterar man också att köpa pass med ”registrerade personnummer”, vilket uppges inte vara några som helst problem.


Många är kritiska
I sociala medier har många reagerat på Migrationsverkets ställningstagande att skydda misstänkta IS-terrorister från utvisning, givet att Säpo och åklagarmyndigheten klart och tydligt kommunicerat att man anser sig ha stoppat ett stort terrordåd.