21 miljoner kronor betalade arbetsförmedlingen ut till olika föreningar i Tensta för att öka tryggheten och förbättra integrationen. Nu stoppas satsningen och omfattande bidragsfusk misstänks.
Totalt har föreningarna, som bland annat sysslar med värnandet om kurdisk kultur, haft ett 60-tal anställda på lönebidragsjobb som bestått i att påverka unga i positiv riktning, delta i trygghetsvandringar, stödja nyanlända och sköta praktiska uppgifter i föreningslokalerna.
Man har även getts förtroendet att rehabilitera långtidsarbetslösa med nedsatt arbetsförmåga varav vissa haft en kriminell bakgrund. Mellan 2012 och 2019 har arbetsförmedlingen betalat ut 21,2 miljoner kronor till de åtta föreningarna. Men vid ett oannonserat besök fanns ingen av de personer som skulle vara där på plats.
LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk
Nu är satsningen stoppad och alla lönebidrag är indragna då man misstänker osanna redovisningar och att anställda i många fall inte har utfört något arbete.
– När vi började granska föreningarna reagerade vi på att alla hade gemensam adress. Frågan vi ställde oss var hur det ens var möjligt att så många anställda skulle jobba i samma lilla lokal och utföra likartade arbetsuppgifter? berättar Christina Thuvander, som leder i Arbetsförmedlingens internutredning.
En annan sak man tyckte var konstig var att ingen sjukfrånvaro rapporterats trots att många anställda haft funktionsnedsättningar.
Personliga relationer
Skatteverket, Kronofogden, Försäkringskassan och polisen hjälper nu arbetsförmedlingen att utreda hur bidragen har använts. I flera fall har de som anställts haft personliga relationer till föreningarnas ledare.
LÄS ÄVEN: Arbetsförmedlingen infiltrerad av kriminella nätverk
– Med åren verkar det ha spritt sig att det gick att fixa bidrag på det här sättet och mängder av nya personer har beviljats anställningar, säger en av DN:s källor.
Råttbo
Anledningen till att det ska kunna ha pågått under så lång tid är att det snyggade till statistiken då de som anställdes inte längre betraktades som arbetslösa.
– Den här verksamheten har tillåtits pågå i många år och blivit ett riktigt råttbo. Den enkla förklaringen är att Arbetsförmedlingen inte har brytt sig om hur pengarna använts, menar en person som fått insyn i verksamheten.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.