Läkare som utbildats utanför EU eller EES har stora svårigheter med att klara kraven för att erhålla svensk läkarlegitimation. Detta hoppas man att en ny satsning för flera miljoner kronor ska ändra på.
Under de senaste fem åren har bara en av fem läkare som utbildats utanför EU eller EES klarat kunskapsprovet som krävs för att få svensk läkarlegitimation.
En förberedande kurs ska få fler att klara provet, vilket kostar 5,7 miljoner kronor och Arbetsförmedlingen beviljat till Sveriges läkarförbund.
LÄS ÄVEN: Läkare med utländsk utbildning överrepresenterade i Ivo-anmälningar
Kursen genomförs på distans i regi av Karolinska institutet med start i april då upp till 80 deltagares medicinska kunskaper och språkfärdigheter ska uppdateras under 24 veckor.
”Vi är glada att staten stödjer satsningen på kompetensförsörjning av läkare. Många av våra kolleger är utbildade utomlands och behövs för att klara av behoven i vården. Genom preparandkursen vill vi stärka deras kunskaper i den svenska hälso- och sjukvården men också i terminologin”, säger förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.