Miljöpartiet: Höj socialbidragen så att de matchar inflationen
Faksimil Facebook

Att inflationen just nu är rekordhög har nog inte undgått någon. Nu vill Miljöpartiet att Sveriges redan generösa bidrag ska höjas – för att matcha inflationstakten.

Inflation betyder att pengarna minskar i värde. Det som sker är en ökning av den allmänna prisnivån vilket innebär att vi kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar som tidigare gav oss mer. Men det är inte löntagarna som reallönemässigt nu får mindre betalt för sitt arbete som Miljöpartiet ömmar för, utan bidragstagarna.

Partiets båda språkrör, Per Bolund och Märta Stenevi, skriver i en debattartikel i Aftonbladet att de önskar se en höjning av bidragen för att kompensera för inflationen.

LÄS ÄVEN: Elkrisen Miljöpartiets fel enligt svenska folket

Möter hård kritik

Resultatet av förslaget skulle bli att bidragstagare blir en prioriterad grupp vinnare när inflationen går upp, att det skulle löna sig än mindre att arbeta jämfört med att gå på bidrag och att inflationen drivs på ytterligare.

Miljöpartiet har för sitt förslag mött stark kritik i sociala medier från både politiker, som Tobias Billström (M), och privatpersoner.

Vill höja skatter för att kunna höja bidragen

I oktober i fjol föreslog Per Bolund (MP) en rad skattehöjningar. Detta för att uppnå vad partiet kallar ”social rättvisa”. Man uttryckte bland annat en vilja att höja försörjningsstödet (socialbidraget) och finansiera det genom att beskatta de arbetande svenskarna ytterligare.

– Vi tycker inte att det är dåligt att vara rik, vi har inga sådana drivkrafter. Men om man ska ta diskussionen om rättvisa på allvar så kan man inte hoppa över kapitalbeskattningen, sa Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog vid tillfället.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill låna 1 000 miljarder för klimatet och höja skatterna

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!