För att släppa igenom budgeten kräver Miljöpartiet att staten lånar till miljardinvesteringar i vad man kallar gröna innovationer. Görs inte det kommer det enligt partiet att leda till mänskligt lidande.

I samband med att Stefan Löfven (S) avsattes som statsminister, och sedan kunde tillträda igen, uppgav han att ifall Socialdemokraterna inte får igenom budgeten kommer han att avgå. Och nu ställer alltså Miljöpartiet krav på miljardlån för att släppa igenom budgeten.

– Vi har lånat pengar under hela pandemin. Det var alla helt överens om att göra. Nu börjar vi se krisens slut där och står inför nästa kris, klimatkrisen. Vi behöver se den med samma ögon som vi gjort med pandemin, säger Karolina Skog, tidigare miljöminister och nu riksdagsledamot, till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill höja ersättningen till asylsökande

Enligt Skog är problemet normen att inte låna som gjort Sverige ”överförsiktiga” och man anser att det måste gå att rucka på det finanspolitiska ramverket och underbalansera överskottsmålet i en påstådd krissituation som denna. Exakt hur stor summa man vill låna kan hon dock inte ge besked om, förutom att det rör sig om ”många, många miljarder”.

Extremväder med översvämningar

Vidare menar Skog att vänta skulle ”stå oss väldigt dyrt” och hänvisar till ”extremväder med översvämningar och bränder” i bland annat Tyskland. Görs inget kommer det leda till ”mänskligt lidande”.

LÄS ÄVEN: SVT och MP: Sverige klarar ett högre mottagande av migranter från Afghanistan

När det gäller oppositionen menar Skog att man inte har förstått någonting.

– De har huvudet djupt nedkörda i sanden. Vi ser inga tecken på att fakta ändrar det tyvärr. Vi hoppas att få stöd från V och C att de är med på banan och ser behovet och nyttan.