Miljöpartiet lovar stoppa sänkningen av bensinpriset
Karolina Skog (MP). Foto t v: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

I SD/M/KD:s budget som riksdagen klubbade igenom i förra veckan ingår en sänkning av bensinskatten. Den ska Miljöpartiet försöka stoppa, trots att man numera inte ingår i regeringen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommer tvingas att regera med oppositionens budget, vilket bland annat innebär en sänkning av skatten på bensin och diesel med 50 öre. Detta fick Miljöpartiet att lämna regeringen, men enligt gruppledaren Karolina Skog (MP) ska man nu försöka stoppa sänkningen.

– Det handlar om ifall vi ska bromsa klimatförändringarna, eller sänka priset på utsläpp mitt i en kris, säger Karolina Skog.

LÄS ÄVEN: Efter ”blåbrun” budget – MP lämnar regeringen

Enligt Skog kommer Miljöpartiet ta varje läge att agera för att genomföra ”grön politik”.

– Vi bjuder självklart in alla partier som tar klimatkrisen på allvar och vill göra det här tillsammans med oss.

Beskedet kom innan Andersson röstades fram som statsminister för en andra gång på måndagen, vilket hon kommenterade med att den nya finansministern kommer att återkomma till frågan då den nya regeringen är utsedd.

Sågas av Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser det som att Miljöpartiet ”försöker göra sig relevanta på det sättet”.

– Å andra sidan är det vanskligt att ge sig in i enskilda detaljer i budgeten på det sättet. Ska man göra så med varje sak man inte tycker om och försöka samla majoritet i kammaren för det blir hela budgetprocessen meningslös. Jag hoppas inte att man lyckas samla majoritet för det här.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!