Per Bolund

T.h. Per Bolund (MP) Foto: Gunnar Creutz/Frankie Fouganthin

Inrikes

Miljöpartiet: Mackar ska enbart erbjuda förnyelsebart bränsle 2030

Publicerad 6/30/2019
Annons

På söndagen inledde Miljöpartiet politikerveckan i Almedalen med en presskonferens där man aviserade ett mål om att helt fasa ut fossila bränslen. Istället ska mackar endast sälja förnybart bränsle. Omställningen ska vara genomförd redan år 2030.

LÄS ÄVEN: Bensinpriset fortsätter stiga – trots rekordnivåer

För att Miljöpartiets ambition ska bli möjlig på tio år vill man att regeringen antar en handlingsplan. Enligt partiets nytillträdde språkrör Per Bolund behövs snabb omställning eftersom världen står inför domedagen.

– Vi har en klimatförändring som är en klimatkris och som vi måste göra allt för att motverka. För att annars kommer det gå utför – för oss alla, menar Bolund.

Handlingsplanen ska möjliggöra att all diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska vara 100 procent förnybart bränsle. Detta kommer enligt Bolund att bli möjligt eftersom både investeringarna och tekniken är på väg.

Han är också övertygad om att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna – som ingår i den så kallade Januariöverenskommelsen (JÖK) kommer att se fördelarna med Miljöpartiets linje, rapporterar SR.

– Ja, vi har ju i avtalet att vi ska öka ambitionstakten och det har Miljöpartiet fört in. Där är jag övertygad om att de ser fördelarna, intygar Bolund.

LÄS ÄVEN: Nya regeringen vill förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons