I en intervju med Expressen om det så kallade klimathotet säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) att en ytterligare höjd bensinskatt i Sverige är en del av lösningen. Hon avfärdar samtidigt att det skulle ha någon större påverkan på de som drabbas med att den ökade kostnaden motsvarar en kvarts pizza. Samtidigt uppmanar Sverigedemokraternas EU-ledamot Jessica Stegrud till fokus på de länder som är de verkliga miljöbovarna.

Enligt Lövin står världen inför ett paradigmskifte i och med de påstådda klimatförändringarna och anser att omställningstakten i transportsektorn och jordbruket måste öka.

– Vi ska gå in i ett paradigmskifte. Vi ska bygga om hela samhället. Då kan man inte bara peka på en sak vi ska göra. Vi har en lång handlingslista.

En del av denna omställning för att rädda världen är enligt Lövin och Miljöpartiet att svenska bilägare måste betala ytterligare för bensinen. Målet är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

– Vi är ett rikt land, vi kan inte vältra över akuta miljöproblem på människor i fattigare länder.

Att en ökning på de redan höga skatterna på drivmedel skulle drabba framför allt de som bor på landsbygden tycks man inte se som ett större problem.

– När man pratar om en bensinskattehöjning låter det som att det skulle driva folk från hus och hem, men det är bara några kronor det är frågan om. En kvarts pizza i månaden, säger Isabella Lövin till Expressen.

Då Lövin talade i Sommar i P1 framförde hon förslaget om ”BNL” som ett alternativ till BNP – som enda mått på välstånd är det sistnämnda helt ålderdomligt och förkastligt, anser hon.

– Ja, bruttonationallycka. Det är något som det lilla landet Bhutan i Asien har, som jag tycker är ett spännande mått. Men vi har också infört alternativa välfärdsmått i budgeten redan för tre år sedan. Det handlar om sjukskrivningstal, upplevd lycka och olika miljötillstånd.

Den största ökningen av bensinpriset hävdar Lövin handlar om konflikten i Mellanöstern och att kronan är svag.

Då hon frågas om hur hon ser på debatten om ”flygskam” svarar hon att ”den är intressant”.

”Greta borde ta båten till Kina”

I en intervju med Aftonbladet säger Jessica Stegrud (SD) att forskningen om klimathotet alltid utgår från det värsta tänkbara scenariot och att man plockar russinen ur kakan.

Hon menar att klimatrörelsen med Greta Thunberg i spetsen borde fokusera på de länder som står för de verkligt stora utsläppen och föroreningarna.

– Hon borde ta båten till Kina, det är mitt råd. Där har du de stora utsläppen.

Stegrud berömmer Thunberg för sin kamp men menar samtidigt att hon utnyttjas av personer som försöker använda tonåringens namn för egna syften.

– I och med det faktum att det finns en skara människor som omger Greta är det naturligt att det också finns andra intressen som försöker påverka. Det kan vara politiker, media eller andra aktörer som vill använda hennes namn för egna syften.