Inför valet låg Miljöpartiet farligt nära, och ibland under, riksdagsspärren och man befarade att siffrorna i verkligheten var ännu sämre. Nu visar det sig att omkring 20 procent av partiets röster var taktikröster.

När rösträkningen inleddes på valkvällen såg det inte ljust ut för partiet. Men efter att samtliga distrikt räknats, och länsstyrelsen gjort sin genomgång, stod det klart att man klarar sig med futtiga 0,4 procentenheter över spärren.

En undersökning Novus gjort visar nu att Miljöpartiets egna sympatisörer inte hade räckt till för att hålla kvar partiet i riksdagen.

Främst är det från socialdemokrater och vänsterpartister taktikrösterna kommer från. Dessutom beslöt sig var fjärde som röstade på partiet att lägga sin röst på Miljöpartiet i sista stund.

Man tror att rödgröna väljare hörsammade ropet på hjälp från MP-ledningen dagarna innan valet där man uttryckligen gick ut och sa att man kommer satsa på att locka till sig taktikröster då det bedömdes finnas en reell risk för att man inte skulle klara fyraprocentsspärren.