gustav fridolin3

Foto: politik.in2pic.com.

Inrikes

Miljöpartiet ställer ultimatum om invandringspolitiken – hotar avsluta regeringssamarbetet med S

Publicerad 5/26/2018
Annons

Miljöpartiet vill göra familjeåterföreningar lättare och ändra tillbaka till att permanenta uppehållstillstånd blir standard.

Båda regeringspartierna befinner sig i kris; såväl S som MP sjunker i opinionsmätningarna. Hos Socialdemokraterna pågår dessutom interna strider och man gör nu allt för att vinna tillbaka väljare som tröttnat och gått över till Sverigedemokraterna.

Stridigheter pågår även partierna emellan. En av dessa går ut på migrationspolitiken, närmare bestämt familjeåterförening.

Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin ställer nu krav på Socialdemokraterna för ett fortsatt regeringssamarbete.

– Jag tycker de [S] har fel i sak. Ger man inte människor chans att återförenas med sin familj så kommer heller inte integrationen fungera. Familjeåterföring är en grundläggande rättighet, men också helt avgörande för etableringen, säger Fridolin till Aftonbladet.

– Vi tycker olika och det har vi brottats mot i den här regeringsperioden. Det som oroar mig är om vi får en valrörelse som bara handlar om detta, det är en farlig grop att gräva sig djupare ner i. Vi behöver bara gå till Danmark, där tävlingen om vem som kan låta hårdast har lett politiken in i en farlig återvändsgränd.

– Det finns många partier som vi står närmre Socialdemokraterna än i flyktingpolitiken. Centerpartiet, Liberalerna, men även vissa i Kristdemokraterna och Moderaterna på lokalt håll. Vi vill ha en bred migrationspolitisk överenskommelse. För oss är den grundläggande asylrätten avgörande och vi räknar familjeåterförening dit.

Enligt Fridolin är asylrätten grundläggande och dit räknar partiet familjeåterförening. Samtidigt är han övertygad om att Miljöpartiet inte kommer mista riksdagsplatsen i valet i september.

Den vanligaste invandringen till Sverige är så kallad anhöriginvandring och 2017 slogs nytt rekord med 38 113 anhöriginvandrare. Den absolut största delen av anhöriginvandringen utgörs av nyetablerade relationer; att man hämtar hit en eller flera fruar från det gamla hemlandet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons