Miljöpartiet hånas i sociala medier för ett utspel under gårdagens debatt i Sveriges television då partiets ekonomiskpolitiske talesman Janine Alm Ericson talade om ”fåglar som faller döda ned från himlen”.

Alm Ericson, som även är riksdagsledamot för partiet, menade i söndagens debatt att de döda fåglarna är ett tecken på att världen befinner sig ”mitt i en klimatkris”.

I sociala medier är det många som undrar vad miljöpartisten pratar om. Det görs jämförelser med alla de fåglar som dödas av vindkraftverk, en typ av kraftproduktion som MP vill satsa mycket mer på.

Hände i Indien

Händelsen med de döda fåglarna som MP-kvinnan syftar på inträffade i staden Ahmedabad i Indien i maj i år. Enligt Miljöpartiets språkrör Per Bolund berodde det på att den så kallade klimatkrisen ”börjar anta bibliska mått”.

Maj är den varmaste månaden på året i Ahmedabad, innan regnsäsongen börjar, och enligt Reuters berodde massdöden av fåglar på en kombination av höga temperaturer och bristande tillgång till vatten.

Den indiska staden har haft en mycket kraftig befolkningsutveckling de senaste decennierna. Antalet invånare har mer än tiodubblats sedan 1950-talet. Vattenbrist är ett av flera problem staden drabbats av när allt fler indier tvingats samsa om de vattenkällor som finns.

Fler döda fåglar

Under juli månad kom det även rapporter om att ett stort antal fåglar dör i Storbritannien. Massdöden kunde ganska snart kopplas till ett utbrott av fågelinfluensa, rapporterade bland annat BBC.

I februari spreds dessutom ett spektakulärt videoklipp från Mexiko som visade en stor flock fåglar som föll till marken, varav flera dog. Experter menade emellertid att inte heller den incidenten hade med klimatet att göra, utan sannolikt berodde på att fågelflocken jagats av en rovfågel och försökt undkomma genom att flyga nedåt.

Hundra miljarder per år

Förutom att prata om döda fåglar underströk Janine Alm Ericson att Miljöpartiet inte är berett att sänka priset på drivmedel. Istället vill partiet sänka momsen på mat och satsa ännu mer skattemedel på klimatet.

– Vi vill gå till val på hundra miljarder per år för kraftiga klimatinvesteringar, sade Alm Ericson i debatten.

LÄS ÄVEN: Ornitologer kräver: Börja riva vindkraft och rädda Sveriges örnar