I en intervju med Dagens Nyheter säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att hon bland annat vill höja skatten på kapital och straffa företag som inte fått bort alla sina utsläpp till 2030.

Då man vägrade att regera på en ”blåbrun” budget lämnade Miljöpartiet regeringen i november, men nu anser Märta Stenevi att det är dags för en comeback där hon hoppas få sällskap av både C och V, bara statsminister Magdalena Andersson (S) ringer.

Skulle Miljöpartiet klara riksdagsspärren i valet i nästa månad och få inflytande över nästa statsbudget kommer man att driva på för böter för företag som inte lyckas ställa om till fossilfri produktion 2030.

– Vi vill se en omställningslag där vi också skjuter till resurser för att hjälpa företagen. Vi ska gå från ett system som har varit riggat mot fossila bränslen, till ett där vi fasar ut dem helt, säger hon till DN.

Progressiv kapitalskatt

När det gäller kapitalskatten vill Miljöpartiet göra den progressiv.

– I dag har vi samma skatt oavsett om man är en undersköterska som slitit ihop 20 000 på ett ISK-konto eller om man sitter med ett aktiekapital på 200 000. Det bidrar till att öka ojämlikheten i samhället.

Kapad kärnkraftsdebatt

Avseende kärnkraften hävdar hon att frågan har ”kapat” debatten.

– Om vi bara ska ha en politisk debatt om kärnkraft – som i bästa fall står klar lagom till att våra klimatmål ska vara uppnådda – jamen, då har vi ingen riktig debatt. Det är att lura väljarna. Vi får parkera den frågan. Den är inte aktuell i klimatdebatten över huvudtaget.