Miljöpartiets lösning på elkrisen: Bygg FLER vindkraftverk
Foto: Pixabay/MP Pressbild. Bilden är ett montage.

Bygg fler vindkraftverk. Det är Miljöpartiets lösning på elkrisen och de höga elpriserna. Moderaterna har ”en energipolitik som vilar på fantasier”, hävdar MP.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet idag som Miljöpartiets språkrör Per Bolund, tidigare klimat- och miljöminister, samt partiets klimat- och energipolitiske talesman Lorentz Tovatt föreslår fler vindkraftverk som lösning på energikrisen.

”Den enda energikälla som på kort sikt har potential att snabbt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften. Det vet alla, också de som hoppas på ny kärnkraft”, heter det bland annat i debattartikeln.

Bolund och Tovatt varnar samtidigt för att en ”brunblå valseger” kommer få negativa effekter för energiförsörjningen och anklagar Moderaterna för att ha ”en energipolitik som vilar på fantasier”.

Tusen kvadratkilometer

Bland annat kräver de båda miljöpartisterna att planerna för byggandet av vindkraftsparken Baltic Offshore Delta fortsätter. Det är en tusen kvadratkilometer stor havsbaserad vindkraftsverk med 253 stycken upp till 330 meter höga vindkraftverk som planeras utanför Stockholms skärgård.

Bild: Njord Offshore Wind

Bland annat Försvarsmakten har sagt nej till projektet, liksom Moderaterna. I ett inlägg på Instagram skriver partiet ”Nej tack till stålskogar i Stockholms skärgård”.

Det är en inställning till vindkraften som Miljöpartiet är kritisk till. ”Moderaternas energipolitik är farlig för Sverige”, skriver de i debattartikeln.

Försvarade tweet

I början av förra året gjorde sig Lorentz Tovatt lustig över dem som varnat för stigande elpriser efter att Ringhals kärnkraftverk stängt en av sina fyra reaktorer. Anledningen var att elpriserna då ännu var relativt låga.

Faksimil

”Vad hemskt det blev när Ringhals stängde. Chockhöjt elpris, elbrist, lamporna slocknade, industrin stängde ner, systemkollaps, krispanikskräck. Precis som M sa att det skulle bli!”, twittrade han hånfullt.

I en intervju med Expressen i måndags försvarade han den nästan två år gamla tweeten.

– Vi har inte lagt ned några kärnkraftsreaktorer den här hösten, utan det har hänt andra saker. Så på ett sätt kan man säga att det är ett bevis på att min tweet står sig väldigt bra, sade han då.

Det påståendet är inte helt sant. Ytterligare en kärnreaktor i Ringhals stängdes nämligen förra årsskiftet, vilket gör att Sverige nu har en reaktor mindre i drift än för ett år sedan.

Skyller på Ryssland

I Expressen-intervjun skyller Lorentz Tovatt dessutom de höga elpriserna på Ryssland. Bakgrunden är att den ryska regeringen inte gått med på att ytterligare öka sin export av naturgas till Europa sedan i synnerhet Tyskland, efter krav från miljörelsen, stängt ned såväl kärn- som kolkraftverk.

Istället har Ryssland fokuserat på att bygga upp sina egna gasdepåer inför vintern, för att säkerställa att de egna invånarna har el och värme i vinter.

– Jag förstår att den här situationen vi är i just nu skapar frustration och ilska. Och då ska man komma ihåg att ilskan ska man rikta mot Ryssland. Det är de som har satt oss i den här situationen och vårt beroende av deras gas, säger Lorentz Tovatt.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!